Reischecker.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Turkije

Geografie
Op de grens tussen Europa en Azië vinden we in Oost-Europa het land Turkije. Dit land telt maar liefst 80 miljoen inwoners verdeeld over een totaal landoppervlakte van meer dan 783.000 km2. Hoewel het land voor het grootste gedeelte onder Azië valt wordt het land zelf vaak om culturele en politieke redenen tot Europa gerekend. We vinden in Turkije niet alleen een kustlijn van meer dan 7000 kilometer maar ook heuvelachtige gebieden met als toppunt de berg Arafat met een top van ruim 5 kilometer.

Geschiedenis
Turkije heeft in de vroege geschiedenis onder invloed van het groot Romeins rijk gestaan. Nadat de gloriejaren van dit rijk zo rond het jaar 400 na christus verstreken waren begon Turkije steeds machtiger te worden en stond het regelmatig aan het hoofd van grote internationale gebieden. Vanaf het begin van de 20e eeuw begon het Turkije dat wij tegenwoordig kennen te ontstaan doordat er door de jaren heen steeds meer en meer gebied afgescheiden was van het land.

Toerisme
Onder de toeristen is Turkije vooral populair om het zonnige weer en de vele badplaatsen die het land kent. Eenmaal in Turkije blijkt er vaak veel meer te beleven dan de standaard strandvakantie. U kunt in het land diverse safari tochten maken, prachtige oude gebouwen en bouwwerken vinden en natuurlijk, vooral de laatste jaren, leuk uitgaan in de vele uitgaansgelegenheden die er in de toeristische gebieden te vinden zijn.

Reizen in en naar Turkije

Alhoewel het mogelijk is om met de auto binnen enkele dagen al in Turkije te zitten wordt er door de meeste mensen toch gekozen voor het vliegtuig. Dit is niet alleen veel sneller maar door de komst van veel prijsvechters die naar dit populaire vakantieland vliegen ook nog eens voordelig. Met het vliegtuig kunt u vaak al voor minder dan 100 euro binnen enkele uren in Turkije zitten zonder tussenstops.

In Turkije zelf wordt het meest gebruik gemaakt van de taxi om binnen de steden te verplaatsen. Als u van de ene stad naar een andere stad wilt reizen, kunt u gebruik maken van de bus of een binnenlandse vlucht nemen waarmee u binnen een uur al aan de andere kant van Turkije kunt zijn.

Visum en reisdocumenten

Tot november 2014 is het mogelijk om zonder visum naar Turkije te reizen, u krijgt dan op de luchthaven zelf een visum waarvoor u circa 25 euro betaalt. Vanaf november zult u dit vooraf online moeten aanvragen. Het is dan niet meer mogelijk om zonder visum het land te betreden.

Betalen in Turkije

In Turkije is de officiële valuta de Lira, voor een euro krijgt u ongeveer 1,75 Turkse Lira. Op de meeste plekken wordt de euro echter ook gewoon als betaalmiddel geaccepteerd. In kleinere steden is de euro vaak meer geliefd dan de Turkse Lira, door in euro’s te betalen kunt u zo vaak extra korting bedingen. Uiteraard is het ook gewoon mogelijk om met een creditcard of pinpas te betalen en geld op te nemen bij geldautomaten.
Klik hier om uw valuta om te rekenen

Gezondheid en vaccinatie

Voor een bezoek aan Turkije worden de standaard vaccinaties tegen DTP, Gele Koorts en Hepatitis A aangeraden. Turkije is een modern land met een zeer goede hygiëne en gezondheidszorg, u loopt dus geen extra gezondheidsrisico als u het land bezoekt.

Het water in Turkije wordt vaak gereinigd met chloor. Hoewel het dus geen bacteriën bevat is het niet geschikt als drinkwater. In het land is vrijwel overal wel drinkwater te koop in flesjes. Toeristen worden met klem aangeraden hiervan gebruik te maken en geen kraanwater te drinken.

Klimaat

Turkije heeft een mediterraan klimaat waardoor de zomers vaak heerlijk tropisch warm zijn maar ook de winters niet al te koud zijn. Let er wel op dat het in de winter vooral in de avonden vrij plotseling snel kan afkoelen en er hevige regenbuien kunnen ontstaan.

Taal

De officiële taal in Turkije is het Turks. In toeristische plaatsen wordt echter vaak ook Engels, Duits en soms zelfs Nederlands gesproken. Vooral in het westelijk gedeelte van Turkije zal dit vaak het geval zijn.

Belangrijke adressen

Ambassade van Turkije in Nederland
Jan Evertstraat 15
2514 BS Den Haag
Tel: 070-3023100
Fax: 070-3617969
E-mail: embassy.thehague@mfa.gov.tr

Nederlandse ambassade in Turkije
Hollanda Caddesi No. 5
Turan Güneş, Yildiz
06550 Ankara
Tel: + (90) (0) 312 - 409 1800
Noodgevallen: + (90) (0) 532 - 233 5330
Fax: + (90) (0) 312 - 409 1898
E-mail: ANK@minbuza.nl

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag
23 april: Dag van de Onafhankelijkheid
1 mei: Dag van de Arbeid
19 mei: Dag van Atatürk/jeugd en sport
28 t/m 30 juli: Suikerfeest
30 augustus: Dag van de Overwinning
4 t/m 7 oktober: Offerfeest
28 oktober: middag voor de Dag van de Republiek
29 oktober: Dag van de Republiek

Bellen

Het landnummer van Turkije is +90 (of 0090). U plaatst dit nummer om vanuit Nederland naar Turkije te bellen, hierbij laat u de eerste nul van het nationale nummer weg. Om vanuit Turkije naar Nederland te bellen gebruikt u de landcode +31 voor Nederland. Ook hier kunt u de eerste nul weglaten.

Alarmnummers
Voor noodgevallen kunt u in Turkije bellen naar het nummer 112. U komt dan in contact met de alarmcentrale die u in verbinding met politie, brandweer of ambulance in uw regio kan brengen.

Netstroom

In Turkije wordt gebruik gemaakt van dezelfde stroomsterkte en stekkeraansluiting als we in Nederland gewend zijn. U hoeft dus geen reisstekker of omvormer te gebruiken.

© 2007-2024 Reischecker.nl