Reischecker.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Tsjechië

Geografie
Tsjechië is redelijk centraal in Europa gelegen op circa 700 kilometer afstand van Nederland. Het land heeft ongeveer 11 miljoen inwoners en een totale oppervlakte van ruim 78.000 km2, bijna twee keer zo groot als Nederland. Het land is redelijk bergachtig maar kent in het westen lager gelegen gebieden.

Geschiedenis
Sinds 1993 is Tsjechië een onafhankelijk land nadat het zich losgemaakt heeft van Tsjecho-Slowakije. Het land heeft door de jaren heen onder invloed van het communistisch Rusland enerzijds en het kapitalistisch Duitsland aan de andere kant gestaan. Tot na de afloop van de tweede wereldoorlog is het hierdoor enigszins rumoerig geweest in het land.

Toerisme
Tsjechië kent een rijk toerisme dat grotendeels afkomt op het drukke uitgaansleven in de steden en anderzijds de rust zoekt in de natuur van Tsjechië. Het land kent hiernaast ook veel oude bouwwerken die soms nog uit de Middeleeuwen stammen.

Reizen in en naar Tsjechië

U kunt Tsjechië zowel per auto als met het vliegtuig relatief snel en comfortabel bereiken. Met de auto zult u 8 tot 9 uur onderweg zijn. Houd hierbij rekening met tolwegen en vignetten die u onderweg nodig zult hebben. Met het vliegtuig zult u in circa 2 uur aankomen in Tsjechië.

Voor het vervoer binnen het land zelf kunt u gebruik maken van een (huur)auto, openbaar vervoer of taxi. Het land kent ook treinverbindingen, deze zijn echter vele malen minder betrouwbaar als wij in Nederland gewend zijn. U kunt vaak relatief voordelig een taxi huren die u de hele dag kan rondleiden door de stad.

Visum en reisdocumenten

Inwoners van de Europese Unie hebben geen visum nodig om het land te betreden. Bij aankomst dient uw paspoort nog minimaal zes maanden geldig te zijn. Zorg ervoor dat u uw paspoort bij u draagt, er vinden regelmatig controles plaats in het land.

Betalen in Tsjechië

Ondanks het lidmaatschap van de EU wordt er in Tsjechië met een eigen nationale munt betaald. De wisselkoers voor de Tsjechische kroon is relatief laag, u krijgt voor een euro circa 31 CZK. U vindt in Tsjechië voldoende geldautomaten waar u met uw betaalpas contant geld kunt opnemen. Pinbetalingen zijn in de grote steden steeds meer mogelijk, creditcards worden alleen in de grotere hotels en restaurants geaccepteerd. Zorg daarom altijd voor voldoende contant geld maar neem niet meer mee dan u nodig denkt te hebben.
Klik hier om uw valuta om te rekenen

Gezondheid en vaccinatie

U hoeft geen vaccinaties of inentingen te halen als u naar Tsjechië wilt reizen. De standaard vaccinaties tegen DTP, Gele Koorts en Hepatitis A worden over het algemeen wel aangeraden. Als u langer dan 3 maanden in het land wilt verblijven, kan het verstandig zijn om uw arts te raadplegen voor eventuele extra gezondheidsmaatregelen.

Het kraanwater in Tsjechië is van redelijke kwaliteit en niet schadelijk voor de gezondheid. Toeristen kiezen vaak toch voor flesjes mineraalwater als drinkwater, het water kan soms namelijk een (na)smaak hebben.

Klimaat

Het weer in Tsjechië komt enigszins overeen met wat wij in Nederland gewend zijn. Het zal over het algemeen wel enkele graden kouder zijn door de ligging van het land. In de zomer kan het daarentegen juist weer iets warmer zijn.

Taal

In Tsjechië wordt Tsjechisch gesproken, een West-Slavische taal. Hiernaast wordt er ook redelijk Russisch en Duits gesproken. In toeristische gebieden zult u vaak ook in het Engels kunnen communiceren.

Belangrijke adressen

Tsjechische ambassade in Nederland
Paleisstraat 4
2514 JA Den Haag
Tel.: +31(0)70 3130031
Fax: +31(0)70 3563349
e-mail.: hague@embassy.mzv.cz

Nederlandse ambassade in Tsjechië
Gotthardski 6/27
160 00 Praha 6, Bubenec
Tel: (+420) 233 015 200
Fax: (+420) 233 015 254
E-mail: nlgovpra@ti.cz

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaar
April: Pasen
1 mei: Dag van de arbeid
8 mei: Bevrijdingsdag, WO II
9 mei: Dag van Europa
5 juli: De dag van de Slavische apostels Cyril en Methodeus
6 juli: Dag van de verbranding van Jan Hus (1415)
28 september: Dag van de Tsjechische Staat (935)
28 oktober: Onafhankelijkheidsdag
17 november: Strijd voor vrijheid en democratie
25 en 26 december: Kerstmis

Bellen

Om vanuit Nederland naar Tsjechië te bellen gebruikt u landcode +420 of 00420. U plaatst deze voor het nationale nummer en laat hierbij de eerste nul van het nationale nummer weg. Als u vanuit Tsjechië naar Nederland wilt bellen gebruikt u landcode +31 of 0031, ook hier laat u de eerste nul weg.

Alarmnummers
In Tsjechië wordt gebruik gemaakt van verschillende alarmnummers, elke hulpdienst heeft een eigen nummer. Onderstaand vindt u de nummers waarmee u, in noodgevallen, snel in contact kunt komen met politie, brandweer en ambulance.

Politie: 158
Ambulance: 155
Brandweer: 154

Netstroom

In Tsjechië wordt gebruik gemaakt van dezelfde stroomsterkte en stekkeraansluiting als we in Nederland kennen. Houd hierbij wel rekening dat alleen de zogenaamde platte stekkers zullen werken, voor ronde stekkers zult u wel een reisstekker nodig hebben. Een omvormer is niet nodig, het land gebruikt 220 volt.

© 2007-2024 Reischecker.nl