Tadzjikistan
Geografie
Tadzjikistan ligt in Centraal-Azië en grenst aan Afghanistan, China, Kirgizië en Oezbekistan. Het is een overwegend bergachtig land, met meer dan 90% van het oppervlak gelegen in berggebieden. Het Pamirgebergte, ook wel het "Dak van de Wereld" genoemd, beslaat een groot deel van het land. De hoogste berg is de Ismoil Somoni, met 7.495 meter. De hoofdstad is Doesjanbe.
Geschiedenis
Tadzjikistan maakte lange tijd deel uit van verschillende Perzische rijken en werd later onderdeel van het Russische Rijk en de Sovjet-Unie. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 werd het onafhankelijk. Kort daarna volgde een burgeroorlog die tot 1997 duurde. Sindsdien is het land relatief stabiel, maar economisch afhankelijk van arbeidsmigratie en buitenlandse hulp.
Toerisme
Tadzjikistan trekt vooral avontuurlijke reizigers aan die komen voor de indrukwekkende natuur. De Pamir Highway, een van de hoogste autowegen ter wereld, is een populaire route onder motorrijders en fietsers. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden voor bergtochten, trekkings, en culturele bezoeken aan traditionele dorpen. Het land blijft grotendeels onaangetast door massatoerisme.