Reischecker.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Suriname

Geografie
Suriname is een Zuid-Amerikaans land dat in het noorden van dit continent te vinden is. Het land is met meer dan 163.000 km2 oppervlakte absoluut niet klein te noemen, desondanks vinden we er nog minder dan 600.000 inwoners terug. Het land grenst aan de landen Brazilië en Guyana en heeft een kuststrook van maar liefst 386 km.

Geschiedenis
De geschiedenis van dit land wordt beheerst door de Nederlandse bezetting. Pas vrij recentelijk in 1975 heeft het land de onafhankelijkheid verworven. Desondanks zijn er nauwe banden geweest met Nederland. Dit is pas de laatste jaren afgenomen door politieke onenigheid tussen de president (die in Nederland veroordeeld is voor strafbare feiten) en de Nederlandse regering.

Toerisme
Jaarlijks trekken vele tienduizenden toeristen naar Suriname. Waar het land eerst vooral populair was onder de Nederlandse toeristen zien we de laatste jaren een toename van internationaal toerisme uit landen als Amerika en de Nederlandse Antillen. Toeristische trekpleisters in Suriname zijn onder andere het strand en natuurlijk het prachtige regenwoud en het binnenland waar u nog ongerepte natuur kunt vinden.

Reizen in en naar Suriname

Een reis vanuit Amsterdam naar Suriname duurt circa 9 uur. Wekelijks vertrekken er meerdere vluchten van de maatschappijen Air France KLM en Suriname Airways (SLM). Voor al deze vluchten geldt dat er een beperkt gewicht aan bagage toegelaten wordt en u bij terugkeer onderworpen zult worden aan een 100% controle. Hierdoor kan het tot wel 2 uur duren voordat u de luchthaven bij terugkeer kunt verlaten.

In Suriname zijn lang niet alle wegen geasfalteerd. Het wordt daarom afgeraden om te reizen in een eigen auto of huurauto. Hoewel er geen sprake is van een echt openbaar vervoer netwerk zult u de meeste plekken echter prima kunnen bereiken met de bus. Voor uitstapjes zijn vaak speciale lijndiensten die u op de plek van uw bestemming kunnen brengen.

Visum en reisdocumenten

Voor het reizen naar Suriname dient u vooraf een visum aan te vragen. Bij aankomst in het land zal uw paspoort voorzien moeten zijn van een visumstempel en nog minimaal zes maanden geldig moeten zijn. Als u van plan bent om via Suriname uitstapjes te maken naar nabij gelegen landen dient u een speciaal visum aan te vragen waarmee u in en uit kunt reizen, een standaard visum is namelijk slechts eenmalig geldig aan de grens.

Betalen in Suriname

De lokale valuta in Suriname is de Surinaamse Dollar. U krijgt voor een euro ongeveer 4,5 SRD. Naast de officiële valuta wordt vaak ook de Euro en de Amerikaanse Dollar geaccepteerd. Door in deze buitenlandse valuta te betalen komt u vaak zelfs voordeliger uit. Voor de echte koopjesjagers is het daarom aan te raden verschillende valuta op zak te hebben.
Klik hier om uw valuta om te rekenen

Gezondheid en vaccinatie

Voor een bezoek aan Suriname wordt een vaccinatie tegen DTP, Gele Koorts, Hepatitis A en Malaria aangeraden. Wanneer u van plan bent het binnenland te bezoeken doet u er verstandig aan om te overleggen met uw arts of de GGD over welke aanvullende inentingen voor u van belang kunnen zijn.

Het kraanwater (leidingwater) in Suriname is in principe geschikt als drinkwater. Omdat er op veel plaatsen geen leidingwater is of de leidingen in slechte staat verkeren worden toeristen aangeraden om water te koken voor consumptie. U zult in Suriname op veel plekken langs de (snel)weg water kunnen kopen in flessen.

Klimaat

Suriname kent een tropisch klimaat waarbij de temperatuur schommelt tussen de 20 en 30 graden gemiddeld. Let er wel op dat het weer vrij plotseling kan omslaan en er heftige regenbuien kunnen optreden. Tijdens de middaguren, als de zon op het hoogtepunt staat, is het gebruikelijk dat het openbaar leven stilvalt en winkels dus gesloten zullen zijn.

Taal

Taal en valuta
Hoewel Suriname een land is waar verschillende talen gesproken worden is Nederlands nog steeds de officiële taal in het land. U zult dus vrijwel overal in het Nederlands kunnen communiceren. Op plaatsen waar dit niet het geval is zal er meestal wel een behulpzame inwoner zijn die even als tolk wil optreden.

Belangrijke adressen

Ambassade van Suriname in Nederland
Alexander Gogelweg 2
2517 JH ’s-Gravenhage
Tel(070) 365 08 44
Fax(070) 361 74 45
E-mail ambassade.suriname@wxs.nl

Nederlandse ambassade in Suriname
Van Roseveltkade 5
Paramaribo
Tel: (+597) 477 211
Fax:(+597) 477 792
E-mail: prm@minbuza.nl

Feestdagen

1 jan: Nieuw Jaar
25 feb: Dag van de Revolutie
17 mrt: Holi Phagwa
1 mei: Dag van de Arbeid
1 jul: Dag der Vrijheden
9 aug: Dag der Inheemsen
28 jul: Ied-Ul-Fitr
10 okt: Dag van de Marrons
23 okt: Divali
5 okt: Ied-Ul-Adha
25 nov: Onafhankelijkheidsdag
25 dec: Eerste Kerstdag
26 dec: Tweede Kerstdag

Bellen

De landcode voor Suriname is +597, u gebruikt deze om vanuit Nederland naar Suriname te bellen. Hierbij laat u de eerste nul van het nationale nummer weg. Om vanuit Suriname naar Nederland te bellen gebruikt u landcode +31, ook hier kunt u de eerste nul weglaten.

Alarmnummers
In Suriname kunt u de politie bereiken via het algemene nummer 115, via dit nummer kunt u ook een ambulance inschakelen. Voor de brandweer belt u met het nummer 110.

Netstroom

In Suriname wordt gebruik gemaakt van zowel 110 volt als 220 volt stroom. Moderne hotels bieden vaak beide stroomsterktes aan waardoor u als toerist geen reisstekker of omvormer nodig heeft voor uw elektrische apparatuur.

Tijdzone

Tijdens onze zomertijd is het in Suriname 5 uur vroeger dan in in Nederland en tijdens onze wintertijd is het in Suriname 4 uur vroeger.
Klik hier voor de tijdzonekaart

© 2007-2024 Reischecker.nl