Reischecker.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Spanje

Geografie
Minder dan 1500 kilometer van Nederland af vinden we in het zuiden van Europa het land Spanje. Het land telt circa 47 miljoen inwoners die leven op een totaaloppervlak van meer dan 500.000 km2. Spanje ligt aan verschillende zeeën en heeft hiernaast ook nog veel stranden waardoor het een populaire bestemming is voor vakanties.

Geschiedenis
Spanje kent een rijke geschiedenis als kolonisator waarbij niet alleen landen van het Amerikaans continent maar ook landen in Azië bezocht en bezet zijn. Het land heeft ook veel binnenlandse onlusten gekend maar staat de laatste jaren bekend als een politiek stabiel land. Het land heeft aan het begin van de Europese Unie gestaan en maakt daarnaast deel uit van de Verenigde Naties en de NAVO.

Toerisme
Voor toeristen is er een verscheidenheid aan trekpleisters te vinden in Spanje. Aan de kust vindt u er brede stranden waar u kunt genieten van het heerlijk zonnig klimaat terwijl de frisse zeewind zorgt voor verkoeling. Dieper landinwaarts kunt u veel cultuur en geschiedenis vinden die herinnert aan de koloniale tijd.

Reizen in en naar Spanje

Een vlucht naar Spanje duurt circa 2 uur. Per auto is het land in ongeveer 18 uur te bereiken. Het aanbod aan busreizen is gigantisch, maar u dient er rekening mee te houden dat een bus er zo’n 4 uur langer over doet dan een auto.

Spanje kent een uitstekend systeem voor openbaar vervoer. Zowel binnen de grote steden als tussen de steden onderling zijn regelmatige en snelle verbindingen aanwezig. Spanje kent een groot aantal private aanbieders van openbaar vervoer, maar voor verbindingen waarbij u van verschillende aanbieders gebruik maakt is normaliter maar 1 enkel vervoersbewijs nodig.

Door het formaat van het land kent Spanje ook een groot aantal binnenlandse vluchten. Voor lange afstanden is dit een uitstekend alternatief voor de trein, al biedt het laatste mooiere uitzichten.

Visum en reisdocumenten

Wie naar Spanje reist, kan dit doen zonder visum. Het is voldoende om in het bezit te zijn van een geldig Nederlands identiteitsbewijs, dus een paspoort of identiteitskaart. Dit legitimatiebewijs dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Betalen in Spanje

U kunt in Spanje in alle plaatsen pinnen, en ook het elektronisch betalen in restaurants en winkels neemt snel toe. De munteenheid van Spanje is de Euro, u hoeft dus geen geld te wisselen.

Gezondheid en vaccinatie

Het milde klimaat is goed voor de gezondheid. Spanje kent weinig gezondheidsrisico’s. Er worden geen vaccinaties of inentingen aanbevolen voor Spanje. De standaard vaccinaties tegen veelvoorkomende ziektes zoals DTP, Gele Koorts en Hepatitis B worden echter wel aangeraden.

Het drinkwater in Spanje is van goede kwaliteit en bevat geen bacteriën. In sommige streken wordt er gezegd dat het water een geur heeft. Desondanks is het water van goede kwaliteit en geschikt als drinkwater. Het is in Spanje gebruikelijk om water uit flesjes te drinken, deze zult u dan ook op de meeste plaatsen wel kunnen vinden.

Klimaat

Hoewel velen bij Spanje denken aan warm zomers weer, gaat dat niet altijd op. De zomermaanden zijn inderdaad droog en warm tot zeer warm, maar in de wintermaanden kan het in grote delen (erg) winters zijn. Dat heeft vooral te maken de aanwezigheid van berggebieden en het ontbreken van de invloed van de Middellandse Zee in het binnenland en noordwesten van Spanje. Tussen maart en september is het in heel Spanje erg heet en zijn hittegolven geen uitzondering. In de winter is het in delen van Spanje bitterkoud en behoort wintersport zelfs tot de mogelijkheden. De meeste gebieden aan de kust kennen echter een gematigde winter, iets waarvan veel ouderen uit de rest van Europa gebruik maken. Zij komen overwinteren in Spanje.

Taal

De enige officiële taal in Spanje is het Spaans. Dit wordt overal gesproken maar is niet altijd de dominante taal. Met het Catalaans, Baskisch, Aranees en Galicisch kent Spanje 4 officiële regionale talen die in hun respectievelijke gebieden meestal dominant zijn t.o.v. het Spaans.

Spanjaarden spreken vaak slecht Engels, waarbij als vuistregel geldt dat jongeren beter Engels spreken dan ouderen. Een reiswoordenboekje is dan ook geen overbodige luxe voor een bezoek aan Spanje.

Belangrijke adressen

Ambassade van Spanje in Nederland
Lange Voorhout 50
2514 EG Den Haag
Tel: 070-3024999
Fax: 070-3617959

Nederlandse ambassade in Spanje
Avenida Comandante Franco, 32
28016 Madrid
Tel: 0034 91 353 75 00
e-mail: nlgovmad@telefonica.net

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag
6 januari: Driekoningen
April: Pasen
1 mei: Dag van de Arbeid
15 augustus: Asunción de la Virgen
12 oktober: Nationale Spaanse feestdag
1 november: Allerheiligen
6 december: Dag van de Grondwet
8 december: Inmaculada Concepción
25 en 26 december: Kerstmis

Bellen

U gebruikt voor het bellen van Nederland naar Spanje landcode +34 of 0034. Om vanuit Spanje naar Nederland te bellen gebruikt u landcode +31 of 0031. U plaatst in beide gevallen de landcode voor het nationale nummer en laat hierbij de eerste nul van het nationale nummer weg.

Alarmnummers
In Spanje kunt u, net als in Nederland, gebruik maken van het alarmnummer 112. Via dit nummer komt u in contact met de alarmcentrale die politie, brandweer of ambulance in uw regio kan inschakelen.

Netstroom

In Spanje wordt dezelfde stroomsterkte en stekkeraansluiting gebruikt als we in Nederland kennen. Hierdoor zullen al uw elektrische apparaten zonder reisstekker of omvormer kunnen werken.

© 2007-2024 Reischecker.nl