Reischecker.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Portugal

Geografie
Portugal is gelegen in het zuidwesten van Europa op een afstand van circa 2000 kilometer van Nederland. Het land ligt aan de Atlantische Oceaan en telt bijna 11 miljoen inwoners op een totaal oppervlakte van meer dan 92.000 km2. Naast het vasteland telt het land nog enkele kleine eilanden die tot Portugees grondgebied behoren.

Geschiedenis
Als voormalig kolonisator heeft Portugal een geschiedenis waarin grote delen van de aardbol onder invloed van het land geweest zijn. We vinden dan ook tot op de dag van vandaag sporen van de Portugese overheersing terug in landen als Brazilië en andere Zuid-Amerikaanse landen. Portugal is een van de landen die vanaf het vroegste begin in 1986 al betrokken geweest is bij het ontstaan van de Europese Unie.

Toerisme
Door de ligging aan de zee en het prettig klimaat is Portugal allereerst natuurlijk het land van de stranden en zonvakanties. Hiernaast is er in het land ook veel cultuur en geschiedenis te vinden. Voor de liefhebbers zijn er ook veel excursies die dieper landinwaarts de prachtige natuurgebieden bezoeken.

Reizen in en naar Portugal

Reizigers naar Portugal kunnen in 2,5 uur met het vliegtuig non-stop naar de plaats van bestemming. Wie met de auto wil doet er ruim 20 uur over, met een bus zelfs nog iets langer.

Binnen het dichtbevolkte gebied rond de steden zijn trein en bus uitstekende reisopties. Wie dunbevolkte gebieden bezoekt dient rekening te houden met zeer sporadische busritten (ca. 2 per dag), en vrijwel geen mogelijkheden per trein. In dergelijke gebieden bent u aangewezen op taxi’s of een huurauto.

Visum en reisdocumenten

Voor een bezoek korter dan 90 dagen heeft u geen visum nodig. Bezoekers van Portugal hebben wel een geldig paspoort of Nederlandse Identiteitskaart nodig die in ieder geval geldig is tot en met de dag van vertrek.

Betalen in Portugal

Betalen kunt u in Portugal gewoon met de Euro. Er kan in de meeste dorpen en in alle steden geld worden gepind bij pinautomaten, en in de grotere winkels en restaurant is betalen met pin of creditcard mogelijk.

Gezondheid en vaccinatie

Qua gezondheid worden er geen vaccinaties of inentingen aanbevolen. Door ander voedsel en de zomerhitte kan reizigersdiarree voorkomen. Zorg ervoor dat u diarree-remmers meeneemt. Op Madeira kan Dengue voorkomen, u kunt de kans hierop verkleinen door 's avonds en 's nachts lange kleding te dragen tegen de beten van de mug die deze ziekte overdraagt.

Portugees kraanwater is veilig te drinken, maar niet lekker door grote hoeveelheiden ijzer en kalk. Als drinkwater wordt water uit flessen aangeraden. Tanden poetsen met Portugees kraanwater kan geen kwaad.

Klimaat

Op het noorden na heeft Portugal een Mediterraan klimaat met warme, droge zomers. Het noorden kent een gematigd maritiem klimaat met wat koelere, droge zomers. De temperatuur in de zomer (gem. 30 graden Celsius) is langs de kust goed te verdragen, in het binnenland en de Algarve kunnen uitschieters tot 40 graden voorkomen.

In de winter ligt de gemiddelde temperatuur rond de 17 graden. In het Noorden, vooral in de bergen, zijn vorst en sneeuw geen vreemd verschijnsel. Geen strandweer dus, maar verre van onaangenaam in de gematigde gebieden.

Taal

Voertaal in Portugal is het Portugees. Slechts 20% van de bevolking spreekt Engels, ongeveer 15% Frans. Spaans wordt vaak wel verstaan, maar de rivaliteit met Spanje zorgt ervoor dat u in het Spaans geuite wensen vaak genegeerd zullen worden. Baliepersoneel in hotels spreekt over het algemeen Engels.

Belangrijke adressen

Ambassade van Portugal in Nederland
Zeestraat 74
2518 AD ’S-Gravenhage
Tel:(070) 363 02 17
Fax:(070) 361 55 89E-mail: info@portembassy.nl

Nederlandse ambassade in Portugal
Avenida Infante Santo 43-5
1399-011 LISBOA
Tel: 00-351-21-3914900
Fax.:00-351-21-3966436
E-Mail: nlgovlis@netcabo.pt

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag
4 maart: Carnaval
25 april: Dag van de Revolutie
1 mei: Dag van de Arbeid
10 juni: Dag van Portugal
13 juni: Day of Saint António
19 juni : Sacramentsdag
15 augustus: Maria-Hemelvaart
5 oktober: Dag van de Republiek
1 november: Allerheiligen
1 december: Onafhankelijkheidsdag
8 december: Onbevlekte Ontvangenis
25 en 26 December: Kerstmis

Bellen

Bellen
Als u vanuit Portugal naar Nederland wilt bellen gebruikt u landcode 0031 of +31. Omgekeerd kunt u vanuit Nederland naar Portugal bellen met behulp van landcode +351 of 00351. U plaats de landcode steeds voor het nationale nummer en laat hierbij de eerste nul van het nationale nummer weg.

Alarmnummers
In Portugal wordt, zoals in de meeste Europese landen, gebruik gemaakt van een algemeen alarmnummer. Via het nummer 112 komt u in contact met de alarmcentrale die politie, brandweer of ambulance voor u kan inschakelen.

Netstroom

In Portugal wordt dezelfde stroomsterkte en stekkeraansluiting gebruikt als we in Nederland kennen. Hierdoor kunt u al uw elektrische apparaten zonder reisstekker of omvormer gebruiken in dit land.

© 2007-2024 Reischecker.nl