Reischecker.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Polen

Geografie
Polen is relatief centraal in Europa gelegen op een afstand van circa 950 kilometer van Nederland. Het land heeft een oppervlakte van 311.000 km2 en telt 38,5 miljoen inwoners. Opmerkelijk is dat maar liefst 14 plaatsen in Polen op de werelderfgoedlijst van Unesco te vinden zijn.

Geschiedenis
Door de geschiedenis heen is Polen vaak slachtoffer geweest van oorlogen en bezettingen. Zo hebben Rusland en Duitsland tijdens de oorlog veel schade aangebracht in het land. Desondanks wist het land er keer op keer bovenop te komen. Inmiddels is Polen een modern land met deelname aan de EU en NAVO.

Toerisme
Het toerisme in Polen is grotendeels gericht op cultuur en geschiedenis. In het land zijn veel gebouwen en monumenten te vinden die herinneren aan de verschillende oorlogen en opstanden in Europa. Naast deze aspecten heeft het land ook prachtige natuurgebieden waar u volkomen tot rust zult komen.

Reizen in en naar Polen

Er zijn verschillende manieren om naar Polen te reizen. Het snelste is natuurlijk een vliegreis, u bent dan in circa 2,5 uur al in Polen. Hoewel het land nog steeds geen goede wegen heeft, kan het in uw eigen auto naar Polen gaan de moeite waard zijn. De afstand van circa 1000 kilometer kunt u dan in 10 tot 12 uur afleggen.

Polen kent een goed netwerk openbaar vervoer waarmee u met de bus of trein snel tussen de steden kunt reizen. Het wegennet is van slechte kwaliteit, als u met uw eigen auto reist zult u hier rekening mee moeten houden.

Visum en reisdocumenten

Als lidstaat van de Europese Unie kent Polen geen visumplicht voor inwoners van de EU. U kunt dus volstaan met een geldig legitimatiebewijs. Let er wel op dat het rijbewijs in het buitenland geen geldig legitimatiebewijs is.

Betalen in Polen

In Polen wordt betaald met de zloty (PLN). U krijgt voor een euro ongeveer 4,5 PLN. Betalingen met creditcard of pinpas worden in de meeste steden ook prima geaccepteerd, buiten de steden zult u veelal aangewezen zijn op contant geld. U kunt eventueel met uw betaalpas contant geld opnemen bij de banken in de grote steden.
Klik hier om uw valuta om te rekenen

Gezondheid en vaccinatie

Er gelden geen verplichte of aanbevolen vaccinaties voor een vakantie naar Polen. Net als in Nederland wordt een vaccinatie tegen DTP, Gele Koorts en Hepatitis A echter wel aangeraden.

Het kraanwater in Polen is niet slecht, maar de Polen zelf drinken meestal liever gekookt water of water uit flessen. Er zit bovendien meer chloor in het water dan in Nederland waardoor het water een aparte smaak kan krijgen.

Klimaat

Doordat Polen tussen twee verschillende klimaat gebieden gelegen is kan het weer er heel wisselvallig zijn. Als u naar het westen of noorden gaat dan komt u een gematigd zeeklimaat tegen, maar als u naar het oosten of zuiden gaat, dan heerst er een landklimaat met warme zomers en koude winters.

Taal

In Polen spreekt men officieel Pools maar in de meeste grote steden wordt er inmiddels ook redelijk Engels gesproken. Buiten de grote steden zult u moeilijker kunnen communiceren in het Engels.

Belangrijke adressen

Ambassade van Nederland in Polen
Ul. Kawalerii 10
00-468 Warschau
Tel. 00-48-22-5591200
Fax 00-48-22-8402638
E-mail: war@minbuza.nl

Ambassade van Polen in Nederland
Alexanderstraat 25
2514 JM Den Haag
Tel. 070-7990100
Fax 070-3602810
E-mail: haga.amb.sekretariat@msz.gov.pl

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag – Nowy Rok
6 januari: Driekoningen
21 januari: Omadag – Dzień babci
22 januari: Opadag – Dzień dziadka
1 mei:Dag van de Arbeid – Święto Pracy
3 mei: Herdenkingsdag van de Poolse grondwet – Rocznica Uchwal Konstytucji 3 Maja
9 mei: Dag van Europa
15 augustus: Maria Hemelvaart – Wniebowstąpienie Najśw. Marii Panny
14 oktober: Nationaal Onderwijs Dag – Dzień Edukacji Narodowej
1 november: Allerheiligen – Wszystkich Świętych
11 november: Onafhankelijksdag – Narodowe Święto Niepodległości
28 november: Niet-Winkeldag
6 december: Sint Nicolaas
24 december: Kerstavond – Wigilia (zeer belangrijk in Polen, dus niet bellen)
25/26 december: Kerstavond – Boże Narodzenie

Bellen

De internationale landcode, die u nodig heeft om vanuit Nederland naar Polen te kunnen bellen, is 0048 of +48. Als u vanuit Polen naar Nederland wilt bellen zult u de landcode voor Nederland, 0031 of +31, moeten gebruiken. Als u gebruik maakt van een internationale landcode dient u deze voor het nationale nummer te plaatsen. De eerste nul van het nationale nummer laat u hierbij weg.

Alarmnummers
In Polen worden er twee verschillende alarmnummers naast elkaar gebruikt. Beide nummers leiden naar dezelfde alarmcentrale. U kunt daarom zowel via het nummer 112 als 999 in contact komen met politie, brandweer of ambulance.

Netstroom

De stroomsterkte en voltage in Polen is gelijk aan die we in Nederland kennen. Er is hierdoor geen omvormer nodig om uw elektrische apparaten te kunnen laten werken in Polen. Doordat er echter wel gebruik gemaakt wordt van een ander type stekker zult u wel een reisstekker moeten meenemen om uw apparaten te kunnen aansluiten.

© 2007-2019 Reischecker.nl