Reischecker.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Oostenrijk

Geografie
Het land Oostenrijk is gelegen op circa 1000 kilometer afstand ten oosten Nederland. Het land ligt redelijk centraal in Europa. Het land telt circa 8,2 miljoen inwoners verspreid over een oppervlakte van bijna 84.000 km2. Oostenrijk ligt in het bergachtig gebied van de Alpen waar jaarlijks veel (inter)nationaal bekende personen en staatshoofden wintersportvakantie genieten.

Geschiedenis
Oostenrijk is door de geschiedenis heen een machtig land geweest. Het land kent sinds 1804 een vorm van zelfstandigheid. Na de tweede wereldoorlog is het land Oostenrijk-Hongarije opgedeeld in twee aparte landen waarvan Oostenrijk er uiteraard een geworden is. Inmiddels is Oostenrijk lid van de NAVO, de VN en de EU en wordt het beschouwd als een zeer ontwikkeld land.

Toerisme
Oostenrijk wordt voornamelijk bezocht voor de prachtige natuurgebieden. Het land kent veel gebieden met bossen en karakteristieke kreekjes door het berggebied heen. Hiernaast lenen de Alpen zich natuurlijk voor een wintersport vakantie.

Reizen in en naar Oostenrijk

Vanuit meerdere luchthavens in Nederland vertrekken vrijwel dagelijks vluchten naar Oostenrijk. Binnen circa 2 uur komt u per vliegtuig snel en comfortabel aan op uw bestemming. U kunt er ook voor kiezen om met de auto te reizen. De reis duurt dan 10 tot 12 uur afhankelijk van de gekozen route en de drukte op de weg. Houd hierbij rekening met eventuele tolwegen en vignetten die u dient aan te schaffen.

Oostenrijk beschikt over prima openbaar vervoer. Afhankelijk van de bestemming en de reisduur kunt u kiezen voor de trein, bus en soms zelfs een tramverbinding. Houd er rekening mee dat sommige wegen in de avonden slecht verlicht zijn. Het kan daarom raadzaam zijn om tijdig te vertrekken of gebruik te maken van openbaar vervoer of een taxi.

Visum en reisdocumenten

Als inwoner van de EU heeft u geen visum nodig om Oostenrijk te kunnen bezoeken. Het enige vereiste is dat u beschikt over een reisdocument dat na aankomst in het land nog minimaal zes maanden geldig is.

Betalen in Oostenrijk

U hoeft geen geld te wisselen als u naar Oostenrijk op vakantie gaat. In het land wordt betaald in euro’s zoals we in Nederland ook gewend zijn. Er zijn ruim voldoende geldautomaten beschikbaar waar u met uw Nederlandse betaalpas contant geld kunt opnemen. In de meeste winkels kunt u ook betalen met uw pinpas of creditcard.

Gezondheid en vaccinatie

Voor een bezoek aan Oostenrijk zijn geen vaccinaties verplicht gesteld. Zoals ook in Nederland het geval is wordt u wel aangeraden om standaardvaccinaties tegen zaken als DTP, Gele Koorts en Hepatitis A te nemen.

Het kraanwater in Oostenrijk is van zeer goede kwaliteit en daarmee ook prima geschikt als drinkwater voor toeristen. Er wordt op veel plaatsen natuurlijk bronwater verkocht, afkomstig van het berggebied, deze hoeft u echter niet om gezondheidsredenen te kopen.

Klimaat

Het klimaat van Oostenrijk, gelegen in de Alpen, wordt getypeerd als een bergklimaat. U dient dus rekening te houden met veel temperatuursverschil tussen dag en nacht. Waar het overdag 25 graden boven nul zal zijn kan het in de avond afkoelen naar 25 graden onder nul. De lager gelegen delen van het land hebben hier minder last van.

Taal

De officiële taal in Zwitserland is het Duits. U zult echter op de meeste toeristische plaatsen prima vooruit kunnen in het Engels. Over het algemeen wordt deze taal ook buiten de toeristische gebieden vaak wel gesproken.

Belangrijke adressen

Ambassade van Oostenrijk in Nederland
Van Alkemadelaan 342
2597 AS Den Haag
Tel: 070-3245470
Fax: 070-3282066
E-mail: den-haag-ob@bmaa.gv.at

Nederlandse ambassade in Oostenrijk
Opernring 5, 7e verdieping
A-1010 Wenen
Tel.: +43-1-589 39 (algemeen nummer)
Tel.: +43-1-664-203 82 59 (noodgevallen)
E-mail: wen-public@minbuza.nl

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag
6 januari: Driekoningen
April: Pasen
1 mei: Staatsfeestdag
19 juni: Sacramentsdag
15 augustus: Maria Hemelvaart
26 oktober: Nationale Feestdag
1 november: Allerheiligen
8 december: Maria Ontvangenis
25 en 26 december: Kerst

Bellen

Als u vanuit Nederland naar Oostenrijk wilt bellen zult u gebruik moeten maken van de landcode +43 of 0043. Voor het bellen van Oostenrijk naar Nederland gebruikt u landcode +31 of 0031. In beide gevallen plaats u de internationale landcode voor het nationale nummer en laat u de eerste nul weg.

Alarmnummers
Als u in Oostenrijk in contact wilt komen met politie, brandweer of ambulance kunt u in noodgevallen het alarmnummer 112 bellen. Via dit nummer komt u in contact met de alarmcentrale die u zal doorverbinden naar de juiste hulpdiensten.

Netstroom

Er wordt in Oostenrijk gebruik gemaakt van hetzelfde systeem als we in Nederland kennen. De stroomsterkte en stekkeraansluitingen zijn gelijk, u heeft dus geen reisstekker of omvormer nodig om uw elektrische apparaten te laten werken.

© 2007-2024 Reischecker.nl