Reischecker.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Oekraïne

Geografie
Het land Oekraïne is gelegen in het oosten van Europa tegen de grens met Rusland aan. Gelegen op een afstand van circa 2000 kilometer telt het land 45 miljoen inwoners op een oppervlakte van 600.000 km2. Oekraïne is het grootste land van Europa dat geheel in dit continent ligt. De landen Turkije, Kazachstan en Rusland zijn weliswaar groter maar liggen slechts deels in Europa.

Geschiedenis
Door de jaren heen is Oekraïne af en aan onderdeel geweest van de Sovjet Unie. Na de staatsgreep van 1991 riep het land echter de onafhankelijkheid af die tot op de dag van vandaag van toepassing is. Vrij recentelijk zijn er weer onlusten uitgebroken waarbij het buurland Rusland de Krim geannexeerd heeft. Protesten van de EU en de Verenigde Staten hebben hier geen invloed op gehad.

Toerisme
In Oekraïne zijn prachtige landschappen te vinden waar toeristen dagenlang door kunnen wandelen genietend van de omgeving. Vanuit Oekraïne is er een goed uitzicht op diverse machtige militaire installaties van Rusland, iets wat niet mag ontbreken bij een bezoek aan het land. Tot slot kent het land ook een rijk uitgaansleven in de grote steden.

Reizen in en naar Oekraïne

Wie Oekraïne wil bezoeken kan zowel per vliegtuig als per auto naar het land reizen. Een vlucht duurt ongeveer 2,5 uur en de autorit duurt met 30 uur ruim 10 keer zo lang. Verder kunt u vanuit Nederland per trein in ongeveer 25 uur via Berlijn en Warschau naar Oekraïne reizen.

Binnen de landsgrenzen kunt u behalve per (huur)auto ook reizen per trein of bus. Wie met de auto reist, dient er rekening mee te houden dat het binnenlandse wegennet erg slecht onderhouden is, de enige goede weg in het land is de snelweg Kiev – Odessa. Treinen en bussen zijn niet duur, maar worden veelvuldig gebruikt en zijn daardoor vaak overvol. Ondanks de ogenschijnlijk slechte staat wordt er vaak wel op tijd gereden.

Visum en reisdocumenten

Bij een bezoek dat minder dan 90 dagen duurt, heeft u geen visum nodig, ongeacht of dit bezoek een zakelijk of persoonlijk karakter heeft. Wat u wel nodig heeft is een paspoort dat na uitreis uit Oekraïne nog minimaal 3 maanden geldig is.

Betalen in Oekraïne

Het officiële betaalmiddel in Oekraïne is de Oekraïense hryvnia. Door de toenemende inflatie wordt de euro echter niet alleen geaccepteerd maar ook geprefereerd boven de eigen munt. U krijgt voor een euro ongeveer 6hryvnia maar kunt vaak extra voordeel behalen door te betalen in euro’s.
Klik hier om uw valuta om te rekenen

Gezondheid en vaccinatie

Het is aan te raden u te laten vaccineren voor DTP en Hepatitis A. De gezondheidszorg in Oekraïne is niet optimaal, zeker niet voor wie zich buiten de grote steden begeeft. Zorg daarom dat u, tenminste, de aanbevolen vaccinaties neemt en neem contact op met uw arts of GGD indien u vermoed dat er voor u aanvullende vaccinaties van toepassing kunnen zijn.

Oekraïens kraanwater is in beginsel goed water. Door stilstand heeft het vaak echter wel een te hoog gehalte aan lood. Om deze reden geldt hiervoor het advies de kraan gedurende 20 seconden te laten lopen en dan pas gebruik te maken van het water. Een alternatief is het gebruik van flessen water voor drinken, bereiding van voedsel en hygiëne-doeleinden.

Klimaat

Het klimaat in Oekraïne is redelijk droog, en vrijwel overal heerst een gematigd landklimaat. De temperatuur ligt rond de 20 graden in de zomer en rond gemiddeld -3 in de winter. Het zuiden kent een mediterraan klimaat en daar lopen de temperaturen dan ook vaak flink hoger op.

Taal

Oekraïens is de officiële taal in Oekraïne. Daarnaast wordt er Russisch, Hongaars, Pools en Roemeens gesproken. Velen (maar lang niet iedereen) spreken een beetje Engels en/of Duits. Voornamelijk in de toeristische gebieden zult u hierdoor dus prima vooruit kunnen in het Engels.

Belangrijke adressen

Ambassade van Oekraïne in Nederland
Zeestraat 78
2518 AD Den Haag
Tel: 070-3626095
Fax: 070-3615565
E-mail: ambukr@wxs.nl
Nederlandse ambassade in Oekraïne
Kontraktova Ploshcha 7
01901 Kiev
Tel: +38 044 4908 200
Noodgevallen: +38 050 4691 644
Fax: +38 044 4908 209/267
E-mail: kie@minbuza.nl

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaar
8 maart: Dag van de Vrouw
1 mei: Dag van de Arbeid
9 mei: Dag van de Overwinning
28 juni: Dag van de Constitutie
24 augustus: Onafhankelijkheidsdag

Bellen

Om vanuit Nederland naar Oekraïne te kunnen bellen gebruikt u de landcode +380 of 00380. Als u vanuit Oekraïne naar Nederland wilt bellen gebruikt u landcode +31 of 0031. In beide gevallen laat u de eerste nul van het nationale nummer weg en plaatst u de internationale landcode voor het nummer.

Alarmnummers
Sinds 2012 wordt ook in Oekraïne het algemene alarmnummer 112 gebruikt. Via dit nummer komt u, net als in Nederland, in contact met de meldkamer die de politie, brandweer of ambulance voor u kan inschakelen.

Netstroom

Zowel de stroomsterkte als de stekkeraansluiting in Oekraïne zijn anders dan we in Nederland kennen. Hierdoor zullen uw apparaten niet zonder meer werken. U zult een omvormer moeten gebruiken om de stroomsterkte van 110 volt aan te passen en een reisstekker nodig hebben door de afwijkende stekkeraansluitingen.

© 2007-2019 Reischecker.nl