Reischecker.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Noorwegen

Geografie
Noorwegen is gelegen op circa 1350 kilometer ten noorden van Nederland. Het Europees land maakt deel uit van de Scandinavische landen en heeft naast het vasteland ook enkele stukken van de Noordpool als grondgebied. Met een oppervlakte van ruim 320.000 km2 en slechts 5 miljoen inwoners kent het land een rijke natuur. Noorwegen is door de VN diverse malen uitgeroepen tot meest ontwikkeld land ter wereld.

Geschiedenis
Noorwegen is als land pas een kleine 110 jaar oud. Het land kent echter een rijk verleden waarin er, door Vikingen, over diverse landen in de hele wereld heerschappij geweest is. Na de tweede wereldoorlog heeft het land zich snel ontwikkeld, hierdoor is Noorwegen tegenwoordig een van de meest ontwikkelde landen ter wereld. Ondanks diverse pogingen is het land tot op heden echter nog niet toegetreden tot de Europese Unie.

Toerisme
De grootste toeristische trekpleister van Noorwegen is zonder twijfel de natuur. Noorwegen kent veel groen, de typisch Noorse fjorden en dieren als herten en beren die nog vrij in de natuur rondwandelen. Het land is door het bergachtig gebied ook prima geschikt als wintersport land maar wordt door luxe cruiseschepen ook vaak aangedaan.

Reizen in en naar Noorwegen

Er zijn meerdere manieren om naar Noorwegen te reizen. U kunt zowel per auto als met de veerboot of vliegtuig reizen. De meest gebruikte en snelste manier is met het vliegtuig, de reisduur is dan minder dan 2 uur. Als u met de auto reist zult u voor de oversteek naar Scandinavië gebruik moeten maken van de veerdienst of erg veel moeten omrijden.

Noorwegen biedt zowel over de weg als per spoor prima verbindingen. U kunt ervoor kiezen om een auto te huren of met uw eigen auto het land te verkennen. Voor grotere afstanden kan de trein een goed alternatief zijn als u niet zelf wilt rijden, u komt dan uitgerust aan op uw bestemming. Ter plaatse kunt u vaak gebruik maken van busverbindingen.

Visum en reisdocumenten

U heeft geen visum nodig om toegelaten te worden tot Noorwegen. Bij aankomst dient uw paspoort wel een geldigheid te hebben van nog minimaal zes maanden. Als u langer dan 3 maanden in het land wilt verblijven, gelden afwijkende regels.

Betalen in Noorwegen

In Noorwegen wordt betaald met de Noorse Kroon. U krijgt voor een euro ongeveer 8 Noorse Kronen. Er zijn in het land ruim voldoende geldautomaten te vinden waar u met uw bankpas contant geld kunt opnemen. In de meeste winkels kunt u naast contante betalingen ook betalen met uw pinpas of creditcard.
Klik hier om uw valuta om te rekenen

Gezondheid en vaccinatie

Voor het reizen naar Noorwegen zijn geen speciale vaccinaties vereist. De standaard inentingen tegen Gele Koorts, DTP en Hepatitis A zijn hiervoor voldoende.

Het kraanwater in Noorwegen is van goede kwaliteit en hierdoor ook voor toeristen geschikt als drinkwater. Mocht u desondanks geen risico willen nemen kunt u er altijd voor kiezen om het water eerst te koken of water in flessen te kopen.

Klimaat

Het weer in Noorwegen kan het best worden omschreven als een weerstype met extremen, het verschil tussen zomer en winter kan meer dan 50 graden zijn. Langs de kust in het zuiden vallen de extremen wel mee, het noordelijk gelegen deel kan in de winter echter gemakkelijk een temperatuur hebben van -20 of lager. U doet er daarom verstandig aan uw reis goed te plannen.

Taal

De officiële taal in Noorwegen is het Noors, een taal die in het land zelf in verschillende dialecten gesproken wordt. Er wordt nauwelijks Engels gesproken buiten de officiële openbare instellingen. In de toeristische gebieden en door reisleiders van excursies wordt over het algemeen wel redelijk Engels gesproken.

Belangrijke adressen

Ambassade van Noorwegen in Nederland
Eisenhowerlaan 77J
2517 KK Den Haag
Tel. 070-3117611
Fax 070-3117629
E-mail: emb.hague@mfa.no

Nederlandse ambassade in Noorwegen
Oscarsgate 29
0244 Oslo
Noorwegen
Tel. 00-47-23 333 600
Fax 00-47-23 333 601
E-mail: osl@minbuza.nl

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag
21 februari: Geboortedag koning Harald V
April: Pasen
17 mei: Dag van de grondwet
29 juli: Sint Olav
28 november: niet-winkeldag
25-26 december: Kerstmis

Bellen

Als u vanuit Noorwegen naar Nederland wilt bellen zult u de landcode voor Nederland, +31 of 0031, moeten gebruiken. Om vanuit Nederland naar Noorwegen te bellen gebruikt u landcode +47 of 0047. Om internationaal te bellen plaatst u de landcode voor het nationale nummer, hierbij laat u de eerste nul van het nationale nummer weg.

Alarmnummers
In Noorwegen wordt het algemeen Europees alarmnummer 112 gebruikt. Via dit nummer komt u in contact met de alarmcentrale die politie, brandweer of politie voor u kan inschakelen.

Netstroom

U heeft geen speciale omvormer of reisstekker nodig om uw elektrische apparaten in Noorwegen te kunnen gebruiken. Er wordt in dit land namelijk gebruik gemaakt van dezelfde stroomsterkte en stekkeraansluiting als we in Nederland kennen.

© 2007-2023 Reischecker.nl