Reischecker.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Nieuw-Zeeland

Geografie
Nieuw-Zeeland is gelegen op een afstand van circa 18.500 kilometer van Nederland in de Grote Oceaan, net onder Australië. Het eiland heeft een oppervlakte van 270.000 km2 en telt ongeveer 4,5 miljoen inwoners. Het land is vernoemd naar de Nederlandse provincie Zeeland.

Geschiedenis
Het eiland Nieuw-Zeeland is in een land dat al vrij vroeg ontdekt werd door de Europeanen. Diverse landen zoals Groot-Brittannië, Frankrijk en Amerika hebben er vele jaren handel gevoerd voordat het een Britse kolonie werd. Sinds 1947 heeft het land echter de onafhankelijk weer verworven.

Toerisme
Het toerisme in Nieuw-Zeeland komt vooral af op de stranden en de natuur. U vindt op het eiland namelijk het berggebied de Nieuw-Zeelandse Alpen en zelfs vulkanen. Hiernaast staat het land bekend om de verschillende ‘wilde’ dieren die hier nog vrij in de natuur te bewonderen zijn.

Reizen in en naar Nieuw-Zeeland

Voor het reizen naar Nieuw-Zeeland zult u gebruik moeten maken van het vliegtuig. Meerdere malen per week zijn er vluchten vanaf Schiphol, Amsterdam. De reis naar Nieuw-Zeeland met het vliegtuig duurt ongeveer 22 uur. Er zijn geen rechtstreekse vluchten, u zult dus moeten overstappen.

In een modern land als Nieuw-Zeeland zijn er voldoende mogelijkheden voor vervoer. U kunt kiezen voor de taxi, bus, tram en zelfs watertaxi. Wie geen gebruik wenst te maken van openbaar vervoer kan ervoor kiezen om een auto te huren om zelfstandig het land te verkennen.

Visum en reisdocumenten

Als u korter dan 90 dagen in Nieuw-Zeeland wilt verblijven heeft u geen visum nodig. Bij aankomst zal de douane wel enkele zaken als het reisdoel, financieringsmiddelen en retourdatum willen weten en verifiëren.

Betalen in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland betaalt u met de Nieuw-Zeelandse dollar. Deze dollar wordt ook op Niue, de Cookeilanden, de Pitcairneilanden en op Tokelau gebruikt. U krijgt voor een euro ongeveer 1,55 NZD. Naast contante betalingen worden in het land op de meeste plekken ook betalingen met de pinpas of creditcard geaccepteerd. U vindt er ook voldoende geldautomaten waar u met uw Nederlandse betaalpas contant geld kunt opnemen.
Klik hier om uw valuta om te rekenen

Gezondheid en vaccinatie

Voor een bezoek aan Nieuw-Zeeland is geen vaccinatie verplicht gesteld. Het land kent een zeer goede hygiëne en gezondheidszorg en vormt hierdoor geen risicoland. De algemene inentingen tegen Hepatitis A, Gele Koorts en DTP worden echter wel aangeraden. Over het algemeen is deze echter al aanwezig bij inwoners van Nederland.

Het kraanwater van Nieuw-Zeeland is van goede kwaliteit. Het water bevat geen (bij)smaak of schadelijke stoffen zoals bacteriën. Hierdoor kunt u het kraanwater in Nieuw-Zeeland prima gebruiken als drinkwater. Als u desondanks geen risico wilt nemen kunt u gebruik maken van mineraalwater uit flesjes of het water koken gedurende 5 minuten voordat u het voor consumptie gebruikt.

Klimaat

In Nieuw-Zeeland heerst een zeeklimaat met zachte winters en behoorlijk warme zomers. Hoe hoger u gaat, hoe kouder het wordt en u kunt zelfs eeuwige sneeuw zien op de hoogste bergtoppen. Informeer voor vertrek naar de lokale weersomstandigheden om verrassingen te voorkomen.

Taal

In Nieuw-Zeeland spreken ze Engels en Maori. Engels wordt door vrijwel iedereen gesproken, als u deze taal spreekt zult u dan ook geen problemen ondervinden in het communiceren.

Belangrijke adressen

Ambassade van Nederland in Nieuw-Zeeland
Cooperative Bank Building, Level 10,
Corner Featherston and Ballance Streets
Wellington 6011
Tel: +64 4 471 6390
Fax: +64 4 471 2923
E-mail: wel-ca@minbuza.nl

Ambassade van Nieuw-Zeeland in Nederland
Eisenhowerlaan 77N
2517 KK 'S-Gravenhage
Telefoon: (070) 346 93 24
Fax: (070) 363 29 83
E-mail: hague.info@mfat.govt.nz

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag
2 januari: De dag na nieuwjaarsdag
6 februari: Waitangi Day
April: Pasen
25 april: ANZAC Day
2 juni 2014: Queen's Birthday (Nieuw-Zeeland)
27 oktober: Dag van de arbeid (Labour Day)
29 november: Niet-Winkeldag
25 en 26 december: Kerstmis

Bellen

Om vanuit Nederland naar Nieuw-Zeeland te bellen gebruikt u de internationale landcode +64 (of 0064). Als u vanuit Nieuw-Zeeland naar Nederland wilt bellen zult u gebruik moeten maken van landcode +31 of 0031. In beide gevallen laat u de eerste nul van het nationale nummer weg en plaatst u de internationale landcode voor het nationale nummer.

Alarmnummer
Nieuw-Zeeland kent een eigen alarmnummer. Via het nummer 111 komt u in noodgevallen snel in contact met de alarmcentrale die politie, brandweer of ambulance voor u kan inschakelen.

Netstroom

Er wordt in Nieuw-Zeeland gebruik gemaakt van dezelfde stroomsterkte als we in Nederland kennen. Hierdoor heeft u dus geen omvormer nodig. U zult wel een reisstekker moeten gebruiken, in Nieuw-Zeeland worden namelijk andere stekkeraansluitingen gebruikt dan wij in Nederland gebruiken.

Tijdzone

De zomer- en wintertijd in Nieuw-Zeeland zijn tegenovergesteld aan die van Nederland. Gedurende de wintertijd is het er 12 uur later dan in Nederland en gedurende de zomertijd is het er 10 uur later dan in Nederland.
Klik hier voor de tijdzonekaart

© 2007-2024 Reischecker.nl