Reischecker.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Letland

Geografie
Letland is een land in het noorden van Europa, gelegen tussen de Baltische landen Estland en Litouwen. Het land telt ruim 2 miljoen inwoners en heeft een oppervlakte van bijna 65.000 km2. De democratische republiek Letland is lid van veel internationale organisaties en wordt door de Verenigde Naties op de menselijke ontwikkelingsindex een status van ‘zeer hoog’ toegekend.

Geschiedenis
Tijdens de geschiedenis van Letland zijn er meerdere heersers geweest, zo heeft het land onder invloed van Duitsland, Zweden, Rusland en Polen gestaan. Ondanks dat de eerste wereldoorlog volledig voorbij gegaan is aan Letland brak er een onafhankelijkheidsoorlog uit. Nadat het land tijdens de tweede wereldoorlog wederom onder Russische heerschappij kwam is het uiteindelijk sinds 1991 een volledig onafhankelijk land.

Toerisme
Letland staat onder toeristen bekend om twee zaken waarin het land uitblinkt. Allereerst de gezelligheid in het stadscentrum van vrijwel alle grote steden. U kunt hier vaak hele dagen doorbrengen op terrasjes aan het centrale plein waar altijd wel iets te beleven valt. Voor de liefhebbers van natuur is het tweede kenmerk van Letland zeker minstens zo belangrijk, het land heeft veel prachtige natuurgebieden. Dieren als het rendier, wolven en bruine beren zijn hier vaak in het wild te aanschouwen.

Reizen in en naar Letland

De afstand tussen Nederland (Utrecht) en Letland (Riga) is een slordige 1850 kilometer. U zou dus met de auto kunnen reizen. Vanaf veel luchthavens in Nederland vertrekken echter vluchten naar de hoofdstad waarmee u binnen 2 uurtjes al op uw bestemming gearriveerd bent. Voor de liefhebbers is het tot slot ook mogelijk om met een luxe cruise te reizen naar Letland.

Letland beschikt over goede wegen en verbindingen waardoor u met de auto prima door het land kunt reizen. Als u liever gebruik maakt van openbaar vervoer kunt u hier echter ook comfortabel reizen met de trein of bus. Met het openbaar vervoer kunt u zonder problemen het hele land door.

Visum en reisdocumenten

Als lidstaat van de EU heeft u voor een bezoek aan Letland geen visum nodig. U kunt dus met een geldig paspoort of ID bewijs vertrekken en zult bij aankomst niet aan meer dan een onderzoek van uw persoonsgegevens onderworpen worden.

Betalen in Letland

U kunt sinds 1 januari 2014 in Letland betalen met de Euro en hoeft dus geen geld meer om te wisselen. Op de meeste plaatsen kunt u ook met creditcard of pinpas afrekenen. Voor het opnemen van contant geld kunt u terecht bij veel geldautomaten in de grotere steden waar uw Nederlandse betaalpas gewoon kan werken.

Gezondheid en vaccinatie

De gezondheidszorg en hygiëne in Letland is zeer goed te noemen. Er zijn daarom geen vaccinaties die speciaal voor een bezoek aan dit land vereist zijn. De standaard vaccinaties voor DTP, Gele Koorts en Hepatitis A zijn, net als in Nederland zelf, uiteraard wel aangeraden.

Hoewel het kraanwater in Letland niet schadelijk is voor de gezondheid wordt het drinken hiervan afgeraden. Het water heeft, door het desinfecteren, een aparte smaak en veel toeristen menen gezondheidsklachten te krijgen na het drinken van kraanwater.

Klimaat

Net zoals we uit Nederland kennen heeft ook Letland een gematigd zeeklimaat. Er is dus sprake van vrij milde zomers waarbij de temperatuur zal schommelen tussen de 20 en maximaal 30 graden terwijl er in de winters sprake kan zijn van vorst. Aan de kust kan het, dankzij de Oostzee, enkele graden warmer zijn.

Taal

In Letland is de officiële taal het Lets, een Indo-Europese taal die vrijwel uitsluitend hier gesproken wordt. Naast het Lets wordt er door veel inwoners ook Russisch gesproken, een poging om deze taal als tweede officiële taal in te voeren is echter mislukt. Zoals in de meeste landen zult u ook in Letland op veel toeristische plaatsen Engels kunnen spreken.

Belangrijke adressen

Ambassade van Letland in Nederland
Balistraat 88
2585 XX ’s-Gravenhage
Tel: (31) 70 306 5000
Fax: (31) 70 306 5009
E-mail: embassy.netherlands@mfa.gov.lv

Nederlandse ambassade in Letland
Torna iela 4 - 1a
LV 1050, Riga
Tel:(+371) 67326147
Noodgevallen: (+371) 29226657
Fax: (+371) 67326151
E-mail: rig@minbuza.nl

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag
26 april: Koningsdag
1 mei: Dag van de Arbeid
4 mei: Dag van de Onafhankelijkheidsverklaring
5 mei: Bevrijdingsdag
23 juni: Midzomernachtfeest
24 juni: Midzomerdagfeest
18 november: Proclamatie van de Republiek Letland
24 december: Kerstavond
25 en 26 december: Kerst
31 december: Oudjaarsdag

Bellen

Als u vanuit Nederland naar Letland wilt bellen gebruikt u de internationale landcode +371 of 00371. Om vanuit Letland naar Nederland te bellen gebruikt u landcode +31 of 0031. U plaatst de landcode voor het nationale nummer en laat hierbij de eerste nul van het nummer weg.

Alarmnummers
Het alarmnummer in Letland is, net als in de meeste Europese landen, 112. Via dit nummer kunt u in contact komen met politie, ambulance of brandweer bij u in de buurt.

Netstroom

In Letland wordt dezelfde stroomsterkte gebruikt als in we in Nederland gewend zijn. Doordat ook de stekkeraansluiting gelijk is heeft u geen reisstekker nodig. Uw elektrische apparten zullen dus zonder problemen kunnen werken in Letland.

© 2007-2021 Reischecker.nl