Reischecker.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Italië

Geografie
Italië is een Europees land gelegen in het zuiden aan de Middellandse Zee. Het land telt meer dan 60 miljoen inwoners en heeft een totale oppervlakte van ruim 300.000 km2. Op korte vaarafstand van het land vinden we het Afrikaans continent met landen als Tunesië en Algerije. Naast het vasteland heeft het land ook enkele eilanden die elk een eigen cultuur lijken te hebben. Een van de bekendste eilanden is uiteraard Sicilië een streek met een eigen identiteit en geschiedenis.

Geschiedenis
In de oudheid is Italië het middelpunt van het groot Romeins Rijk geweest. Door de jaren heen is Italië een land geweest dat veel macht gehad heeft. Zo begon er tijdens de tweede wereldoorlog een waar Italiaanse Rijk te ontstaan onder leiding van Mussolini. Tegenwoordig is Italië een moderne staat met zitting in alle belangrijke internationale organisaties als de WTO, NAVO en uiteraard de EU.

Toerisme
Voor toeristen is in vrijwel elke streek van Italië wel iets te vinden. Allereerst zijn er natuurlijk de vele stranden waar u kunt genieten van parelwitte stranden en heerlijk Italiaans eten. In de grotere steden zult u vaak veel toeristische trekpleisters vinden en veel oude gebouwen uit het Romeins tijdperk. Vanuit Italië kunt u gemakkelijk per boot oversteken naar een van de vele eilanden of zelfs Noord-Afrika.

Reizen in en naar Italië

Italië heeft verschillende grote luchthavens en beschikt over goede spoorwegen. In 1,5 tot 2,5 uur bent u met het vliegtuig in Italië. De reistijd met de trein bedraagt ongeveer 16 uur. In Italië heeft u net als in Nederland een identiteitskaart of paspoort nodig. Kinderen moeten een eigen identiteitskaart of paspoort hebben.

Italië heeft een aantal tunnels en tolwegen waarbij een verschillend tarief wordt gehanteerd. Met de veerboot kunt u naar bijvoorbeeld Sicilië reizen. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om met het openbaar vervoer te reizen. Zorg ervoor dat u altijd een geldig legitimatiebewijs bij u heeft.

Visum en reisdocumenten

U heeft geen visum nodig als u Italië als toerist bezoekt. Bij aankomst dient uw identiteitsbewijs wel minimaal zes maanden geldig te zijn. Door de ligging van het Afrikaans continent is de Italiaanse douane wel iets strenger dan we gewend zijn van andere Europese landen.

Betalen in Italië

In Italië gebruiken ze net als in Nederland de euro als betaalmiddel waardoor u dus geen geld hoeft te wisselen. In de meeste steden zult u voldoende geldautomaten vinden waar u met uw Nederlandse betaalpas geld kunt opnemen. Vaak kunt u ook gebruik maken van een creditcard.

Gezondheid en vaccinatie

Om naar Italië op vakantie te gaan zijn er geen speciale vaccinaties vereist. De standaard inentingen tegen DTP, Gele Koorts en Hepatitis A zijn echter wel aangeraden, over het algemeen zult u deze als inwoner van Nederland al hebben. Voor een vakantie naar Italië zijn verder geen bijzondere gezondheidsrisico’s bekend.

Over het algemeen is het kraanwater in Italië van goede kwaliteit en kan het zo gedronken worden. Wanneer u het opschrift 'Acqua non potabile' ziet, of twijfelt over de kwaliteit kunt u in elke winkel water uit flessen kopen.

Klimaat

Afhankelijk van waar in Italië u zich bevindt heerst er een zeeklimaat (milde winters, geen extreem hete zomers en het hele jaar neerslag), mediterraans klimaat (warme droge zomers en milde winters) of hooggebergteklimaat (in het noorden, waar de Alpen zijn).

Taal

Officieel wordt in Italië Italiaans gesproken, maar in enkele delen spreekt men ook Duits en Frans. Over het algemeen spreken de mensen er net zo goed Engels als in Nederland, in de toeristische gebieden kunt u er echter veilig van uitgaan dat er in openbare gelegenheden ook Engels gesproken wordt.

Belangrijke adressen

De Nederlandse ambassade in Italië
Via Michele Mercati, 8
00197 Rome
Tel: (+39) 06-3228 6001
Noodgevallen buiten kantooruren: (+39) 335-6910939
E-mail: rom@minbuza.nl

Italiaanse ambassade in Nederland
Alexanderstraat 12
2514 JL Den Haag
Tel: 00 31 70 3021030
Fax: 00 31 70 3614932
e-mail : embitaly.denhaag@esteri.it
Handelsafdeling: tradeoffice.denhaag@esteri.it

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag
maart/april: Pasen
25 april: Bevrijdingsdag
1 mei: Dag van de Arbeid
15 augustus: Ferragosto / Maria Hemelvaart
1 november: Allerheiligen
8 december: Maria Onbevlekte Ontvangenis
24 december: Vigilia / Kerstavond
25 december: Eerste Kerstdag

Bellen

Om vanuit Nederland naar Italië te kunnen bellen dient u gebruik te maken van de landcode +39. U plaatst deze voor het nationale nummer en laat hierbij de eerste nul weg. Vanuit Italië kunt u op dezelfde manier naar Nederland bellen, u gebruikt hiervoor landcode +31 van Nederland.

Alarmnummers
Het landelijk alarmnummer is net als in Nederland 112. Via dit nummer komt u in contact met de politie, brandweer of ambulance in de regio waar u zich bevindt.

Netstroom

De netstroom is in Italië 230 Volt. In Italië worden verschillende typen stopcontact gebruikt. Om zeker te weten dat uw stekker past kunt u het beste een wereldstekker meenemen.

© 2007-2024 Reischecker.nl