ReisChecker.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Indonesië

Geografie
Indonesië is een land in Zuidoost Azië met meer dan 250 miljoen inwoners. Het land heeft een oppervlakte van bijna 2 miljoen vierkante kilometer en telt in totaal meer dan 17.500 eilandjes en is hiermee dan ook zonder meer de grootste archipel ter wereld. Hoewel het land officieel geen islamitisch land is zijn de meeste inwoners wel aanhangers van deze religie. Indonesië is op drie landen na het grootste land ter wereld en wordt als een republiek bestuurd.

Geschiedenis
Onder leiding van de VOC is Indonesië aan het einde van de 18e eeuw gekoloniseerd geweest door Nederland. Deze bezetting heeft tot maar liefst 1942 in stand weten te houden. Het land stond in deze tijd bekend als Nederlands-Indonesie. Het land is later tijdens de oorlog bezet door Japan totdat het uiteindelijk na de tweede wereldoorlog de onafhankelijkheid afgeroepen heeft.

Toerisme
Indonesië is een veelzijdig land dat voor elk type toerist wel iets aantrekkelijks te bieden heeft. Het meest indrukwekkend is de omgeving van verschillende kleine, onbewoonde eilanden waar u met een traditioneel bootje heen kunt reizen. Voor de liefhebbers van geschiedenis en cultuur zijn er veel sporen terug te vinden uit eerdere tijden. Tot slot zijn er in het land regelmatig zeer grote evenementen waar een hele stad bij betrokken wordt. Zo weet Indonesië aantrekkelijk te blijven voor iedereen, ongeacht leeftijd, afkomst of geslacht.

Reizen in en naar Indonesië

Er zijn op Indonesië veel luchthavens. Afhankelijk van waar u precies heen gaat zal de vlucht ongeveer 15 uur duren met eventueel nog een tussenstop die een aantal uur kan duren.

Op Java kunt u ook goed met de trein reizen. Elders wordt voornamelijk gebruik gemaakt van (mini)bussen op de grotere wegen, en in de steden vind je veel scooters, becak (fietstaxi voor één of twee passagiers) en bajaj (klein motorvoertuig met drie wielen).

Visum en reisdocumenten

U heeft in Indonesië een visum nodig die u bij aankomst eenvoudig kunt aanschaffen voor 20 euro. Dit visum is dan 30 dagen geldig. U kunt dit visum eenmalig met 30 dagen verlengen. Wilt u dan nog langer blijven dan moet u een visum aanvagen bij de Indonesische Ambassade in Den Haag. In alle gevallen moet u een paspoort bezitten die minimaal een halfjaar na aankomst nog geldig is.

Betalen in Indonesië

In Indonesië betaalt u met de Rupiah, een valuta met een lage koers. U krijgt voor een euro meer dan 16000 Indonesische Rupiah. Op de meeste toeristische plaatsen kunt u echter ook gewoon met de creditcard betalen of geld opnemen met uw Nederlandse betaalpas.
Klik hier om uw valuta om te rekenen

Gezondheid en vaccinatie

Verplichte inenting indien u naar Indonesië gaat is de vaccinatie tegen gele koorts, maar alleen als u in de week voor u Indonesië binnenkomt in een gele koorts land bent geweest (Afrika of Zuid-Amerika). Inentingen die worden aangeboden zijn de vaccinatie tegen DTP, hepatitis A en indien u deze niet eerder heeft gehad, de BMR inenting. Wanneer u langer dan 2 weken blijft wordt ook de inenting tegen buiktyfus aangeraden. Blijft u meer dan 3 maanden dan worden ook de inentingen tegen hepatitis B, rabiës (hondsdolheid) en soms tuberculose aangeraden. Ook verblijft u mogelijk in een gebied waar malaria voorkomt. In dat geval kunt u malariatabletten slikken. U kunt de kans op een muggenbeet zo klein mogelijk maken door 's avonds en 's nachts lange kleding te dragen, een klamboe boven uw slaapplaats te hangen en een insectenwerend middel met DEET te gebruiken.

Het kraanwater in Indonesië is voor toeristen niet geschikt als drinkwater. Als u het water wilt drinken dient u dit eerst te koken. Flessen bronwater of mineraalwater zijn gemakkelijk verkrijgbaar en erg goedkoop. Het is ook mogelijk om water te koken en na het afkoelen zelf in flesjes te vullen.

Klimaat

Indonesië heeft een tropisch klimaat. Gemiddeld ligt de jaartemperatuur rond de 30 graden Celsius. Het land kent een droge en een natte periode, de moesson. Op Sumatra en Kalimantan is de neerslag het meest regelmatig verdeeld.

Taal

In Indonesië is Indonesisch is de officiële taal. Er worden verschillende dialecten gesproken afhankelijk van de regio waar u verblijft. In de meest toeristische steden wordt meestal wel Engels gesproken, in andere gebieden zult u toegewezen zijn tot een tolk.

Belangrijke adressen

Ambassade van Indonesië in Nederland
Tobias Asserlaan 8
2517 KC Den Haag
Tel. 070-3108100 / 176 / 177
Fax 070-3643331
E-mail: bidkons@indonesia.nl

Nederlandse ambassade in Indonesië
Jalan HR Rasuna Said Kav.S-3
Jakarta 12950
Tel: (+62) 21-5248200
Noodgevallen: 0815-13101741 of (+62) 815-13101741
Fax: (+62) 21 5200734



Feestdagen

1 januari: Tahun Baru (Nieuwjaar)
23 januari: Maulud Nabi Muhammad SAW (geboortedag van de Profeet Muhammad)
10 februari: Imlek (Chinees Nieuwjaar)
31 maart: Nyepi (Hindu Nieuwjaar)
April: Hari Paska (Pasen)
1 mei: Hari Buruh Internasional (Dag van de Arbeid)
13 mei: Waisak (viering van Boeddha's geboorte)
27 mei: Isra M'rah Nabi Muhamad SAW (Hemelvaart van de profeet Muhammad)
29 mei: Kenaikan Isa Almasih (Hemelvaartsdag)
28 juni: 1 Ramadan (eerste dag van de vasten)
28-29 juli: Idulfitri (Suikerfeest)
17 augustus: Hari Kemerdekaan RI ke-68 (68e Onafhankelijkheidsdag)
4 oktober: Idul Adha (Islamitische viering van het offer van Abraham)
25 oktober: Tahun Baru Hijriyah 1435 (Islamitisch Nieuwjaar 1435)
25 december: Hari Natal (Kerst)

Bellen

Vanuit Nederland kunt u naar Indonesië bellen door middel van de landcode +62. U gebruikt dit nummer voor het nationale nummer en laat de eerste nul weg. Om vanuit Indonesië naar Nederland te bellen gebruikt u +31, de landcode van Nederland. Ook hier laat u de eerste nul weg.

Alarmnummer
In geheel Indonesië wordt hetzelfde alarmnummer gebruikt als we in Nederland kennen. Via het alarmnummer 112 komt u in contact met de alarmcentrale die u in contact met politie, ambulance of brandweer kan brengen.

Netstroom

De netspanning is in Indonesië bijna overal 220 Volt en de stekkers zijn bijna overal hetzelfde als in Nederland. Wilt u niet voor onwelkome verrassingen komen te staan, neem dan voor de zekerheid een wereldstekker mee.

Tijdzone

Indonesië kent 3 verschillende tijdzones. Tijdens onze wintertijd is het er 6 tot 8 later en tijdens onze zomertijd is het er 5 tot 7 uur later dan in Nederland.
Klik hier voor de tijdzonekaart

© 2007-2024 ReisChecker.nl