Reischecker.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

IJsland

Geografie
IJsland is een eiland dat in het noordoosten van Europa omgeven wordt door de Atlantische Oceaan, Noordelijke IJszee en de Groenlandzee. Het land telt circa 315.000 inwoners op een oppervlakte van 103.000km2 en is hiermee dus een van de dunbevolkste landen ter wereld. Het land staat bekend om de aparte landschappen die vaak nergens anders ter wereld te vinden zijn

Geschiedenis
Het bestaan van IJsland werd in de geschiedenis vele malen vermoed, echter is het land nooit bezocht of bezet door de Griekse of Romeinse overheersers. Het land is lange tijd onder de macht van Vikingen geweest voordat het onder invloed van Noorwegen kwam. IJsland is echter een onafhankelijk land gebleven.

Toerisme
Voor toeristen valt er veel natuurschoon te bewonderen in IJsland. Het land wordt ook wel ‘het land van vuur en ijs’ genoemd door de vele gletsjers en vulkanen die u hier kunt vinden. Langs de kusten vindt u veel broedplaatsen van diverse roofvogels en zeevogels, een schouwspel dat u vrijwel nergens anders zult kunnen zien. Wie tot rust wil komen en van mooie natuurgebieden wil genieten moet dus zeker een bezoek aan IJsland brengen.

Reizen in en naar IJsland

Wie naar IJsland wil reizen, ontkomt er eigenlijk niet aan: u zult het vliegtuig of de boot moeten nemen. Er zijn twee grote luchthavens op IJsland, één op het schiereiland Reykjanes, ongeveer 50 km ten zuidwesten van Reykjavik voor internationale vluchten, en één vlak bij het centrum van Reykjavik voor vluchten met binnenlandse bestemmingen, Groenland en de Faeröer. Buiten deze twee luchthavens heeft bijna elke grote stad in IJsland een klein vliegveld of landingsbaan. Afhankelijk van de weersomstandigheden duurt de vlucht van Amsterdam naar Reykjavik zo'n 3 uur.

Als u met de auto of motor naar IJsland gaat moet u een geldig rijbewijs, kentekenbewijs en verzekeringsbewijs bij zich hebben. Binnen IJsland kunt u zich hiermee in de zomer prima verplaatsen, in de winter dient u rekening te houden met sneeuw en ijs. Met vliegtuig of per boot kunt u de meeste plaatsen goed bereiken.

Visum en reisdocumenten

U heeft voor bezoek aan IJsland genoeg aan een geldig paspoort of identiteitskaart, er geldt dus geen visumplicht. Let er wel op dat uw legitimatiebewijs minimaal zes maanden geldig dient te zijn na aankomst in het land. Over het algemeen zult u echter al binnen enkele minuten door de douanecontrole kunnen zijn.

Betalen in IJsland

De munteenheid is de IJslandse kroon, een valuta die de laatste jaren in waarde gedaald is. U krijgt tegenwoordig voor een euro bijna 155 IJslandse kroon. Op de meeste plaatsen kunt u echter ook gewoon met uw creditcard betalen. Met uw Nederlandse bankpas kunt u op veel plaatsen ook contant geld opnemen bij lokale geldautomaten.
Klik hier om uw valuta om te rekenen

Gezondheid en vaccinatie

Voor een verblijf in IJsland hoeft u geen verplichte inentingen te nemen. Net als in Nederland is een inenting tegen DTP, Gele Koorts en Hepatitis A wel aangeraden, er is echter geen verhoogd risico voor de gezondheid tijdens een vakantie in IJsland.

Het water wat uit de kraan komt in IJsland behoort tot het best drinkbare water ter wereld. Het is helder bronwater en direct uit de kraan te drinken. U kunt ervoor kiezen om mineraalwater of bronwater in flesjes te kopen, over het algemeen is de kwaliteit hiervan echter niet beter dan het standaard kraanwater in IJsland.

Klimaat

Er heerst op IJsland een gematigd zout zeeklimaat. De winters zijn er mild en de zomers vrij koel. De temperaturen in het binnenland variëren tussen de 0 en 12 graden Celsius. Naast deze gemiddelde temperaturen blijven er natuurlijk extremen mogelijk. U doet er daarom verstandig aan om goed te informeren naar de lokale weersverwachtingen, in sommige periodes kan het extreem koud zijn.

Taal

De officiële taal in IJsland is IJslands, een taal die door veel raakvlakken te vergelijken is met het Noors, Zweeds of Deens. Op de meeste toeristische gebieden en de grote steden zult u echter ook gewoon Engels kunnen spreken.

Belangrijke adressen

IJsland heeft geen ambassade in Nederland. U zult hiervoor moeten uitwijken naar Brussel.

Ambassade van IJsland in Brussel
Rond-Point Schuman 11
1040 Brussel
Tel: + 32 2 238 50 00
Fax: + 32 2 238 69 38
Email: emb.brussels@mfa.is

Nederlandse ambassade in IJsland
Oscars gate 29
0244 Oslo
Tel: +47 23 33 36 00
Noodgevallen: +47 23 33 36 00
Email: osl@minbuza.nl

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag
6 januari: Driekoningen
17 april: Witte Donderdag
18 april: Goede Vrijdag
April: Pasen
24 april: Eerste dag van de zomer
1 mei: Dag van de arbeid
8 en 9 juni: Pinksteren
17 juni: nationale feestdag
4 augustus: Bankholiday
24, 25 en 26 december: Kerstmis
31 december: Oudejaarsdag

Bellen

Om vanuit Nederland naar IJsland te bellen maakt u gebruik van de landcode +354. Deze plaats u voor het nationale nummer waarbij u de eerste nul weg dient te laten. Voor het bellen naar Nederland vanuit IJsland gebruikt u landcode +31, ook hier laat u de eerste nul weg.

Alarmnummer
Net zoals in Nederland wordt in IJsland gebruik gemaakt van een algemeen alarmnummer. Via het nummer 112 komt u snel in contact met politie, brandweer of ambulance bij u in de buurt.

Netstroom

De netspanning bedraagt 220V en stekkers hebben dezelfde vorm als in Nederland. Uw elektrische apparaten zijn dus gewoon te gebruiken in IJsland. Soms zijn er lokaal andere wandcontactdozen dus het is aan te raden een wereldstekker mee te nemen.

© 2007-2024 Reischecker.nl