Reischecker.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Ierland

Geografie
Ierland is gelegen in het noordwesten van Europa. Het eiland heeft een oppervlakte van ruim 70.000km2, meer dan twee maal zo groot als Nederland, maar telt slechts 4,7 miljoen inwoners. Het land heeft aan het westen een kuststrook aan de Atlantische Oceaan en aan het oosten de Ierse Zee. Ierland staat bekend om de natuurgebieden met prachtige bergen en diepe valleien. De oostkust staat bekend als een van de schoonste stranden van Europa.

Geschiedenis
Ierland is een land waar de Kelten en de Vikingen hun sporen nagelaten hebben. Er wordt gezegd dat nergens in de hele wereld de geschiedenis nog zo tastbaar aanwezig is als in Ierland. Van vrijwel elke periode uit de geschiedenis zijn er wel sporen terug te vinden. Het land is door de jaren heen vooral onder Engelse invloed geweest en pas vanaf 1922 volledig onafhankelijk geworden.

Toerisme
Ierland is een land dat de toerist erg veel te bieden heeft. Het land heeft de schoonste stranden van heel Europa en biedt zowel aan de oostkust als aan de westkust brede stranden. Dieper landinwaarts vinden we prachtige Ierse landschappen met wilde natuur in valleien, bergen en karakteristieke kreekjes. In Ierland zult u zelfs in de kleinste dorpjes een typisch Ierse café kunnen vinden, de zogenaamde Irish Pub die tegenwoordig ook in de rest van Europa bekend begint te raken.

Reizen in en naar Ierland

Ierland is bereikbaar per auto, vliegtuig en boot. Met het vliegtuig bent u in 1 uur en 15 minuten in Cork of Dublin. Auto en boot brengen u in ruim 20 uur naar uw bestemming.

Ierland kent een geïntegreerd vervoersysteem van bus en trein. Beiden staan bekend als stipt, snel en comfortabel. U dient wel rekening te houden met het feit dat er naar sommige kleinere plaatsen slechts 2 á 3 bussen per dag rijden. Voor die bestemmingen is een taxi of huurauto een betere optie.

Visum en reisdocumenten

Wie minder dan 90 dagen wil blijven heeft geen visum voor Ierland nodig. Wel dient u in het bezit te zijn van een Nederlands paspoort of Nederlandse identiteitskaart die nog minimaal 6 maanden geldig is.

Betalen in Ierland

De munteenheid in Ierland is de Euro. Pinautomaten zijn in vrijwel alle plaatsen te vinden, en ook betalen met pinpas of creditcard is vrijwel overal mogelijk.

Gezondheid en vaccinatie

Voor Ierland zijn er geen verplichte of aanbevolen vaccinaties en inentingen. Doordat het klimaat en het voedsel vrij sterk overeenkomen met het Nederlandse, zijn ook kwaaltjes als reizigersdiarree zeer zeldzaam.

Klimaat

Heel Ierland kent een mild zeeklimaat. Zachte winters afgewisseld met gematigde zomers waarin het zelden boven de 25 graden Celsius komt.
Het Ierse weer kent door zijn ligging bovengemiddeld veel regen, maar is mede door die regen zo prachtig groen. Het westelijk deel van het eiland is het natst.
Door gebrek aan extremen is het eiland het hele jaar door prettig voor bezoekers en kent het in alle weersomstandigheden prachtige kanten.

Taal

In Ierland spreekt men Engels. Naast het Engels is ook het Gaelic een officiële taal. Deze taal wijkt sterk af van het Engels en is voor de gemiddelde Nederlander nauwelijks te volgen. U zult de taal samen met het Engels wel overal kunnen tegenkomen.

Belangrijke adressen

Ambassade van Ierland in Nederland
Embassy of Ireland
Scheveningseweg 112
2584 AE The Hague
Tel: 0031 (0)70.363.0993
Fax: 0031 (0)70.361.7604

Nederlandse ambassade in Ierland
Mainport
Monahan Road
Cork
Tel: +353 (0) 21 500 4216
Fax: +353 (0) 21 431 1269
E-mail: jbrohan@mainport.ie

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag
17 maart: St Patrick’s Day
April: Pasen
5 mei: Bank Holiday
2 juni: June Bank Holiday
4 augustus: August Bank Holiday
27 oktober: October Bank Holiday
25 en 26 december: Kerst

Bellen

Om vanuit Nederland te kunnen bellen naar Ierland maakt u gebruik van de internationale landcode 00353 of +353. Als u vanuit Ierland naar Nederland wilt bellen gebruikt u landcode 0031 of +31. U plaatst de landcode voor het nationale nummer en laat hierbij de eerste nul van dit nummer weg.

Alarmnummers
In Ierland wordt gebruik gemaakt van 2 alarmnummers. U kunt in noodgevallen zowel het nummer 999 als het Europees alarmnummer 112 bellen. In beide gevallen zal de alarmcentrale u in contact brengen met politie, brandweer of ambulance.

Netstroom

De stekkeraansluiting in Ierland is anders dan wij in Nederland gewend zijn. Om uw elektrische apparaten te laten werken zult u daarom gebruik moeten maken van een reisstekker. Doordat de stroomsterkte wel gelijk is heeft u verder geen omvormer of adapter nodig. Het is min of meer gebruikelijk dat u in de hotels wel uw scheerapparaat kunt gebruiken, hiervoor is vaak een aparte aansluiting in de badkamer.

© 2007-2024 Reischecker.nl