Reischecker.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Griekenland

Geografie
In het uiterst zuidoosten van Europa vinden we een van de meest populaire vakantielanden, Griekenland. Het land telt ruim 11 miljoen inwoners verspreid over een totaal landoppervlakte van bijna 132.000 km2. Griekenland bestaat naast het vasteland uit veel kleine eilandjes waarvan Cyprus een van de meest controversiële is door een claim van Turkije.

Geschiedenis
Hoewel Griekenland een van de oudste beschavingen ter wereld geweest is kent het land een roerig verleden. In de 20e eeuw is het land bezet geweest door landen als Italië, Duitsland en Bulgarije en zijn er veel onrusten geweest met het buurland Turkije. Pas vanaf 1973 is er sprake van een stabiel democratisch regime. Het land is vanaf 1952 lid van de NAVO en sinds 1981 ook lid van de Europese Unie.

Toerisme
Wie aan Griekenland denkt zal in eerste instantie meteen denken aan zonnig weer, lekker eten en lang uitgestrekte witte stranden. Toch heeft het land veel meer te bieden. In het land vinden we prachtige oude bouwwerken die vaak al eeuwen oud zijn. Voor de liefhebbers van archeologie en cultuur is er daarom ook veel te beleven in Griekenland.

Reizen in en naar Griekenland

U kunt op verschillende manieren reizen naar Griekenland. Een van de meest populaire manieren is het vliegtuig. Vanuit Amsterdam vliegt u in 3,5 tot 4 uur snel en comfortabel naar het land zonder overstappen. Dankzij de vele prijsvechters die tegenwoordig op Griekenland vliegen is de prijs van een ticket vaak nog vele malen voordeliger dan het reizen per auto. Als u toch besluit om met de auto te gaan moet u rekening houden met tolwegen onderweg.

In Griekenland is een goed netwerk van openbaar vervoer met de buslijnen beschikbaar. De bussen rijden niet alleen netjes op tijd maar ook zeer regelmatig en naar vrijwel alle bestemmingen. Hierdoor wordt er relatief weinig gebruik gemaakt van de minder betrouwbare treinverbindingen. Voor het vervoer naar een van de verschillende eilandjes kunt u gebruik maken van veerdiensten die ook zeer regelmatig afvaren.

Visum en reisdocumenten

Voor een vakantie naar Griekenland hoeft u geen visum aan te vragen. Bij aankomst kan het zijn dat de douane informeert naar het doel van uw reis en uw reisdocumenten controleert. Er zijn verder geen eisen gesteld en u zult dus al binnen enkele minuten door de controlepost kunnen komen.

Betalen in Griekenland

Voor betalingen in Griekenland kunt u gebruik maken van de euro, u hoeft dus geen geld om te wisselen. In vrijwel alle steden zult u voldoende geldautomaten vinden waar u met uw Nederlandse pinpas contant geld kunt opnemen. Uiteraard kunt u vaak ook gewoon met uw betaalpas of creditcard afrekenen.

Gezondheid en vaccinatie

U wordt als toerist aangeraden om het kraanwater in Griekenland te vermijden als drinkwater. Gebruik als drinkwater of water om uw eten mee te wassen uitsluitend flesjes mineraalwater, deze kunt u op veel plekken vinden en zijn over het algemeen erg goedkoop.

Klimaat

Griekenland kent een mediterraan klimaat en kent dus zachte winters maar droge, warme zomermaanden. Door de ligging van het land wordt u aangeraden rekening te houden met extremen. Zo kan er in de winter zelfs op het vakantie eiland Kreta sneeuw vallen terwijl het in de zomer gemakkelijk boven de 30 graden kan stijgen. Informeer vooraf daarom goed wat de recente en lokale weersverwachting is om verassingen te voorkomen.

Taal

Als u wilt communiceren met de lokale bevolking in Griekenland zult u de Griekse taal machtig moeten zijn. Hoewel in de grote toeristische gebieden als Kreta vaak ook Nederlands gesproken wordt blijft het overgrote deel van het land toch uitsluitend Grieks spreken. Doordat dit een taal is die niet alleen moeilijk te begrijpen is maar ook nog eens snel gesproken wordt is een tolk aan te raden als u lange tochten landinwaarts wilt maken.

Belangrijke adressen

Ambassades
Griekse ambassade in Nederland
Amaliastraat 1
2514 JC Den Haag
Telefoon: 070-363.87.00
Fax: 070-356.30.40
email: gremb.hag@mfa.gr

Nederlandse ambassade in Griekenland
Leof. Vass. Konstantinou 5-7
10674 Athene
Tel. +30.210.7254900
Fax. +30.210.7254907
E-mail: ath@minbuza.nl

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag – Protochronia
6 januari: Driekoningen - Epifanie (Epifania)
9 februari t/m 2 maart: Carnaval – Karnavali
3 maart: Schone maandag - Kathara deftera
25 maart: Onafhankelijkheidsdag en feest van Evangelismos
19 april: Stille Zaterdag - Magalo Savato
April: Orthodox Pasen - Pascha
1 mei: Dag van de Arbeid – Protomayia
15 augustus: Maria Hemelvaart - Kimissis tis Theotokou
28 oktober: Ochi dag (dag van het nee)
25/26 december: Kerst - Christouyenna

Bellen

Voor het bellen naar Griekenland gebruikt u de landcode +30. Dit plaatst u voor het lokale nummer. Als u vanuit Griekenland naar Nederland wilt bellen gebruikt u de landcode voor Nederland, +31. In beide gevallen dient u de eerste nul van het nationale nummer weg te laten.

Alarmnummers
In noodgevallen kunt u in Griekenland het nummer 112 bellen. Via dit nummer komt u in contact met de meldkamer die politie, brandweer of ambulance voor u kan oproepen.

Netstroom

U kunt in Griekenland uw elektrische apparaten gewoon gebruiken. Zowel het voltage (220 volt) als de stekkeraansluiting is gelijk aan wat wij in Nederland gewend zijn. Op sommige eilanden wordt gebruik gemaakt van een andere stekkeraansluiting, vaak kunt u hier wel een reisstekker te leen krijgen via uw appartementencomplex of hotel.

© 2007-2024 Reischecker.nl