Reischecker.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Frankrijk

Geografie
Frankrijk is met meer dan 550.000 km2 het grootste land in Europa. Het land telt meer dan 65 miljoen inwoners en grenst in totaal aan maar liefst 8 landen. Het land behoort tot een van de meest ontwikkelde landen en heeft sinds 1960 zelfs beschikking over kernwapens. Vanuit verschillende perspectieven valt daarom wel te stellen dat Frankrijk een van de meest belangrijke landen in Europa is.

Geschiedenis
Frankrijk is van oudsher al een machtig land dat grote heersers gekend heeft zoals Koning Lodewijk de veertiende en Napoleon. Tijdens deze overheersing zijn culturele invloeden van verschillende landen in Frankrijk opgenomen. Hierdoor zien we tot op de dag van vandaag veel verschillende stijlen terug in de kunst en architectuur.

Toerisme
Wie aan toerisme in Frankrijk denkt zal in eerste instantie natuurlijk aan Parijs denken. In deze moderne stad vinden we niet alleen de Eiffeltoren maar ook de romantische rivier de Seine en natuurlijk het symbool van de Franse overheersing, de Arc de Triomph. Ook buiten Parijs valt er veel te beleven in het land. Jaarlijks trekken er vele miljoenen toeristen naar dit land om de wijngebieden te bezoeken, neer te strijken aan de prachtige kust of een actieve skivakantie te beleven. Zo biedt Frankrijk voor vrijwel elke toerist wel iets dat bij de smaak en voorkeur past.

Reizen in en naar Frankrijk

Vanuit Utrecht rijdt u in circa 6-7 uur naar Frankrijk (Parijs). U kunt er ook voor kiezen om met de razendsnelle Fyra te reizen, u zult dan binnen 5 uur aankomen op het station in Parijs. Tot slot kunt u ook per vliegtuig afreizen naar Frankrijk. Er vertrekken dagelijks meerdere vluchten naar Frankrijk.

In Frankrijk zelf kunt u gebruik maken van een uitstekend netwerk van openbaar vervoer. U kunt zich hiermee snel verplaatsen in de steden met trein, bus en metro. Vooral in grotere steden is het aan te raden om met het openbaar vervoer te reizen om zo de files en parkeerproblemen te vermijden. U kunt ervoor kiezen om een auto te huren, houd er echter rekening mee dat de Franse rijstijl wezenlijk anders is dan wij in Nederland kennen.

Visum en reisdocumenten

Als inwoner van de EU heeft u geen visum nodig om naar Frankrijk te kunnen reizen. Er zijn open grenzen, u zult dus met de auto geen grenscontrole tegenkomen. Incidenteel wordt er echter wel gecontroleerd door de Franse douane of politie.

Betalen in Frankrijk

Net als de meeste Europese landen kunt u in Frankrijk betalen met de Euro. Op de meeste plaatsen worden ook creditcard betalingen geaccepteerd. In vrijwel elk dropje of stad is wel een geldautomaat te vinden waar u, met uw Nederlandse betaalpas, geld kunt opnemen.

Gezondheid en vaccinatie

Bij een bezoek aan Frankrijk hoeft u geen rekening te houden met eventuele gezondheidsrisico’s, u kunt veilig vertrekken naar het land zonder verplichte of aanbevolen vaccinaties. Houdt er wel rekening mee dat u vaak voor eventuele wintersport (ook incidenteel skiën) een aparte reisverzekering nodig heeft. Jaarlijks besluiten veel toeristen ‘spontaan’ om te gaan skiën, bij een eventueel ongeval bent u vaak niet verzeker door uw standaard reisverzekering.

Het kraanwater in Frankrijk is over het algemeen van goede kwaliteit. U kunt als toerist het kraanwater daarom zonder risico gebruiken als drinkwater. In afgelegen berggebieden kan het water soms een andere smaak hebben, het water is echter niet schadelijk voor de gezondheid. Indien gewenst kunt u in dit geval natuurlijk altijd flesjes bronwater kopen ter vervanging van het kraanwater.

Klimaat

Het klimaat in Frankrijk is afhankelijk van de regio waar u verblijft. Zo zal het in het noorden overwegend gelijk zijn aan het weer in Nederland. In het zuiden is het over het algemeen wat zonniger met hogere temperaturen terwijl er in het oosten, het berggebied, sprake is van kouder weer met sneeuw (waar u overigens heerlijk op kunt skiën).

Taal

In Frankrijk is de officiële taal het Frans. In grote toeristische gebieden kunt u vaak ook Engels spreken. Over het algemeen spreekt de Fransman echter geen Engels. Zorg er daarom voor dat u een tolk in de buurt heeft of koop een reisgids waarin veelgebruikte zinnen te vinden zijn.

Belangrijke adressen

Ambassade van Frankrijk in Nederland
Lange Voorhout 102
2514 EJ Den Haag
Tel: +31 70 310 2209

Nederlandse ambassade in Frankrijk
7-9, rue Eblé
75007 Parijs
Tel: (+33) 01.40.62.33.00
Fax: (+33) 01.40.62.34.56
E-mail: par@minbuza.nl (Ambassade)

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag
1 mei: Dag van de Arbeid
8 mei: Fête de la Victoire
14 juli: Nationale Feestdag
1 november: Allerheiligen
11 november: Wapenstilstand
25 december: Kerstmis

Bellen

Als u vanuit Nederland naar Frankrijk wilt bellen gebruikt u de internationale landcode +33 welke u voor het nationale nummer plaatst. De eerste nul van het nummer kunt u hierbij weglaten. Om vanuit Frankrijk naar Nederland te bellen gebruikt u landcode +31 voor Nederland, ook hierbij kunt u de eerste nul weglaten.

Alarmnummers
U kunt via het algemene Europees alarmnummer 112 in contact komen met de alarmcentrale in Frankrijk. Als u belt naar dit nummer wordt de politie, ambulance of brandweer voor u ingeschakeld.

Netstroom

In Frankrijk wordt gebruik gemaakt van dezelfde stroomsterkte als we in Nederland kennen. U zult echter rekening moeten houden met een steekpin voor de aarde. De platte stekkers zullen zonder problemen in het stopcontact kunnen, als u een ‘grote’ stekkerhoofd heeft dient er een gat te zitten voor de aardepin. Over het algemeen is dit echter standaard, bij twijfel kunt u desondanks een reisstekker meenemen.

© 2007-2024 Reischecker.nl