ReisChecker.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Denemarken

Geografie
Denemarken is een Scandinavisch land met circa 5,5 miljoen inwoners verspreid over het vasteland en verschillende eilanden. Met een oppervlakte van ruim 43.000 km2 is het land net iets groter dan Nederland. Jaarlijks bezoeken veel toeristen de vele bezienswaardigheden die we hier kunnen vinden zoals Legoland, het standbeeld van de kleine zeemeermin en natuurlijk de vele natuurrijke gebieden waar Denemarken bekend om staat. Denemarken is erg populair als bestemming voor een luxe cruise. Via Denemarken kunt u per trein vrijwel heel Europa bereiken en onderweg genieten van prachtige landschappen.

Geschiedenis
Door de jaren heen heeft Denemarken deel uitgemaakt van verschillende landen. Zo is er een unie gevormd met Zweden en Noorwegen maar heeft het land ook korte tijd Engeland bestuurd. Een van meest bekende aspecten van de geschiedenis uit Denemarken is afkomstig van Hans Christian Andersen. Deze Deense schrijver kennen we vooral van de sprookjes van onder andere De Kleine Zeemeermin. We vinden in dit land dan ook een standbeeld van dit figuur ter herinnering aan deze grote schrijver.

Toerisme
Denemarken wordt vaak gebruikt als tussenstop. Diverse cruiseschepen en treinreizen houden een stop in dit land voordat er verder gereisd wordt naar bijvoorbeeld Scandinavië maar ook de rest van het meer zuidelijk gelegen Europa. In het land zelf kunt u Lego land bezoeken, een gebied waarin alles gebouwd is met Lego stenen. Uiteraard mag een bezoek aan het beeld van de De Kleine Zeemeermin niet ontbreken tijdens een bezoek aan Denemarken. Tot slot zult u zeker genieten van de prachtige landschappen die u in Denemarken kunt vinden.

Reizen in en naar Denemarken

Dagelijks vertrekken er meerdere vluchten vanuit Nederland die Denemarken als bestemming of tussenlanding hebben. Door al ruim van te voren uw reis te boeken kunt u via diverse low-cost maatschappijen tegen zeer voordelige prijzen reizen per vliegtuig. Een vliegreis duurt gemiddeld 1 tot 1,5 uur.

U kunt er ook voor kiezen om per auto te reizen naar Denemarken. Vanaf Utrecht duurt de reis ongeveer 8 uur. Onderweg zult u waarschijnlijk op enkele trajecten tol moeten betalen of gebruik maken van een veerpont.

Er zijn ook diverse trein of cruisereizen die naar Denemarken leiden. De reistijd hiervan is afhankelijk van het gekozen traject. Over het algemeen zijn de kosten hiervoor wel vele malen hoger dan reizen per vliegtuig of zelfs auto.

In Denemarken zelf kunt u gebruik maken van een uitstekend netwerk van openbaar vervoer. Niet alleen tussen de grote steden maar ook de kleine dorpjes hebben vaak wel een verbinding. Binnen de steden zelf kunt u vaak kiezen uit trams, bussen en soms zelfs een metrodienst.

Visum en reisdocumenten

Denemarken kent geen visumplicht. Dat wil zeggen dat u zonder aanmelding naar het land kunt afreizen. Uiteraard dient u wel in het bezit te zijn van een geldig reisdocument dat nog minimaal 3 maanden geldig is na betreding van het land.

Betalen in Denemarken

Hoewel Denemarken deel uitmaakt van de EU wordt er nog steeds betaald met een eigen nationale munt, de Deense Kroon. Voor een euro krijgt u ongeveer 7,5 kroon. U kunt op de meeste plekken wel betalen met uw pinpas of creditcard. In Denemarken zijn ook voldoende geldautomaten te vinden waar u met uw eigen pinpas gewoon Deense Kronen kunt opnemen.
Klik hier om uw valuta om te rekenen

Gezondheid en vaccinatie

Er zijn geen vaccinaties verplicht gesteld of aangeraden voor een bezoek aan Denemarken. U loopt geen verhoogd risico op besmettingen of ziektes, het land heeft prima gezondheidsvoorzieningen.

Het kraanwater in het land is geschikt als drinkwater voor toeristen, het water is gezond en heeft geen nare of aparte smaak. Flesjes (bron)water zijn op veel plekken beschikbaar.

Klimaat

Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat dat overeenkomt met wat we gewend zijn in Nederland. Door de warme Noord-Atlantische wind kan het echter net iets warmer aanvoelen. Tijdens de winters kan de Oostzee bevroren zijn waardoor het flink afkoelt. In de zomer is een temperatuur tot wel 30 graden echter ook gebruikelijk.

Taal

De officiële taal in Denemarken is het Deens, een Noord-Germaanse taal. Engels wordt door de meeste inwoners redelijk goed gesproken en verstaan. In sommige gebieden wordt ook veel Duits, Zweeds of Noors gesproken door de grote groepen immigranten die hier te vinden zijn.

Belangrijke adressen

Deense Ambassade in Nederland
Koninginnegracht 30
2514 AB Den Haag
Tel +31 (0) 70 302 5959
Fax +31 (0) 70 302 5950
Email: haaamb@um.dk

Ambassade van Nederland in Denemarken
Toldbodgade 33
1253 Kopenhagen K
Tel:(+45) 33 70 72 00
Noodgevallen : (+45) 33 70 72 00
Fax:(+45) 33 14 03 50
E-mail: kop@minbuza.nl



Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag
5 mei: Bevrijdingsdag
29 mei: Hemelvaartsdag
5 juni: Dag van de constitutie
25 - 26 december: Kerstmis

Bellen

De landcode die u gebruikt om vanuit Nederland naar Denemarken te bellen is +45. U plaatst deze voor het nummer dat u wenst te bellen en laat hierbij de eerste 0 weg. Om vanuit Denemarken naar Nederland te bellen gebruikt u landcode +31 van Nederland en laat u ook hier de eerste nul weg.

Alarmnummers
Net als de meeste Europese landen gebruikt ook Denemarken het algemene noodnummer 112. Via dit nummer kunt u in noodgevallen de politie, ambulance of brandweer bereiken.

Netstroom

Denemarken gebruikt dezelfde stroomsterkte als we in Nederland gewend zijn, er wordt echter wel een iets andere stekkeraansluiting gebruikt. Hierdoor kunt u uw 2 pins stekker wel gebruiken maar zal het apparaat niet geaard zijn (hiervoor wordt de derde pin gebruikt). Het gebruik van een reisstekker wordt daarom alsnog aangeraden.

© 2007-2024 ReisChecker.nl