Reischecker.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Bulgarije

Geografie
In Oost-Europa vinden we in het uiterst oostelijk deel van het Balkan gebied het land Bulgarije. Bulgarije is een relatief jong vakantieland waar het toerisme pas de afgelopen twee decennia echt ontstaan is, maar heeft de vakantieganger wel meer dan genoeg te bieden. Door de gunstige ligging is het land namelijk geschikt voor zowel de strandvakantie als de actieve wintersport. Voor de liefhebbers van rust of de avonturiers is het Balkan gebergte de plek bij uitstek. De veelzijdigheid en gastvrijheid maakt dat dit relatief klein land met minder dan 7 miljoen inwoners jaarlijks toch vele miljoenen toeristen mag ontvangen.

Geschiedenis
Bulgarije kent een rijke en bijzondere geschiedenis die begonnen is in Azië en het Ottomaans Rijk en Rusland geworden is wat het vandaag is. In Bulgarije zien we veel terug uit de laatste periode van overheersing. Dit was na de tweede wereldoorlog toen het land onder invloed van Rusland was komen te staan. Veel bouwwerken maar ook straatnamen en politieke gebruiken herinneren nog aan deze tijd.

Toerisme
Jaarlijks trekken er miljoenen toeristen naar Bulgarije. Het overgrote deel hiervan bestaat uit Duitsers maar het toerisme komt uit alle hoeken van de aarde naar dit land. In Bulgarije vinden we als grote trekpleisters allereerst de stranden aan de dode zee. Hier kunt u volop genieten van de heerlijke zon en even bijbruinen. Als u een liefhebber bent van wintersport kunt u meer in het westen veel wintersport oorden vinden waar u het hart kunt ophalen tijdens het skiën, snowboarden en natuurlijk de apres ski. Het is ook mogelijk om heerlijk ontspannen te wandelen of te fietsen door het Balkan gebergte. De kleine dorpjes die u hier kunt vinden zullen u weten te verbazen met de gastvrijheid en vriendelijkheid van de lokale bevolking.

Reizen in en naar Bulgarije

Bulgarije ligt op een afstand van circa 2600 kilometer vanaf Utrecht en kan dus in principe zelfs nog met de auto bereikt worden. Vaak wordt echter toch vaak gekozen voor een vliegreis. U bent dan ongeveer 3 uurtjes onderweg. Er zijn veel low cost maatschappijen die tegen bodemprijzen vluchten naar Bulgarije aanbieden. Tot slot kunt u er ook voor kiezen om per touringcar naar Bulgarije te reizen.

De wegen in Bulgarije zijn lang niet altijd even goed. Het wordt toeristen daarom vaak aangeraden om gebruik te maken van een busdienst of taxi. Let er wel op dat dit allemaal private ondernemingen zijn. Dat wil zeggen dat uw kaartje voor het openbaar vervoer in de ene stad wel maar in een andere stad weer niet geaccepteerd wordt. Het reizen per taxi of bus is over het algemeen niet alleen het gemakkelijkst maar ook het veiligste.

Visum en reisdocumenten

Er zijn geen speciale reisdocumenten vereist om toegelaten te worden in Bulgarije. U dient alleen een geldig legitimatiebewijs te kunnen overleggen. Het is aan te raden om te zorgen dat uw paspoort niet op korte termijn zal verlopen. Loopt uw paspoort binnen 6 maanden af? Vraag dan een nieuw paspoort aan om te voorkomen dat er onduidelijkheden ontstaan bij de douanedienst.

Betalen in Bulgarije

Betalen kan in Bulgarije in de eigen munt, de Bulgaarse Lev. U krijgt voor een euro iets minder dan 2 lev. Gebruik bij het wisselen alleen officiële wisselkantoren en laat u niet verleiden om op straat tegen onwaarschijnlijke wisselkoersen geld te wisselen. Bulgarije kent namelijk een zeer grote markt voor valsmunterij. U kunt bij banken geld opnemen in Lev om er zeker van te zijn dat u echt geld krijgt. Hiervoor gebruikt u dan uw eigen pinpas of creditcard.
Klik hier om uw valuta om te rekenen

Gezondheid en vaccinatie

Er zijn voor reizen van en naar Bulgarije geen vaccinaties verplicht gesteld. Een vaccinatie tegen hepatitis A en DTP is aan te raden als u vermoed een hoger risico te lopen.

U kunt in Bulgarije gewoon water uit de kraan drinken. Als u het niet helemaal vertrouwd kunt u beginnen met een glas te drinken en verder alleen bronwater. U zult dan snel genoeg merken of u tegen het Bulgaars water kunt of toch beter voor bronwater kunt kiezen.

Klimaat

Bulgarije heeft een gematigd landklimaat dat niet veel afwijkt van wat wij gewend zijn in Nederland. Door de hoge ligging van het land kan het in het Oosten voornamelijk in de winterperiode wel erg streng vriezen. De zuidelijk gelegen gebieden genieten van zachter, warmer weer.

Taal

In Bulgarije wordt de Slavische taal Bulgaars gesproken. In sommige toeristische gebieden wordt er ook Engels gesproken maar u zult er over het algemeen toch rekening mee moeten houden dat de Bulgaren uitsluitend hun eigen taal spreken en schrijven. Doordat er gebruik gemaakt wordt van een eigen alfabet met eigen letters zullen ook borden aangegeven zijn in de eigen taal. Het is daarom aan te raden een reisgids te nemen.

Belangrijke adressen

Nederlandse ambassade in Bulgarije
Oborishte street 15
1504 Sofia
Telefoon: +359 2-8160300
Noodgevallen: +359 888 320 253
Fax: +359 2-8160301
E-mail: sof@minbuza.nl

Bulgaarse ambassade in Nederland
Duinroosweg 9
2597 KJ ’S-Gravenhage
Telefoon(070) 350 30 51
Fax(070) 358 46 88

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag
3 maart: Bevrijding van de Turken
1 mei: Dag van de Arbeid
5, 6 mei: Orthodox Pasen
6 september: Unification Day
22 september: Onafhankelijkheidsdag
1 november: Allerheiligen
25, 26 december: Kerstmis

Bellen

Als u vanuit Bulgarije naar Nederland wilt bellen moet u gebruik maken van de landcode 0031 of +31 voor het nummer. U laat dan de eerste 0 van het nummer weg. Om vanuit Nederland naar Bulgarije te bellen gebruikt u dezelfde procedure maar dan met landcode +359.

In Bulgarije gebruiken de nooddiensten hetzelfde nummer als in Nederland. Als u de hulp van brandweer, politie of ambulance nodig heeft kunt u bellen naar het nummer 112.

Netstroom

Zowel de stroomsterkte als de aansluitingen voor de stekker zijn in Bulgarije hetzelfde als in Nederland. U hoeft dus geen reisadapter of speciale stekkers te gebruiken.

© 2007-2024 Reischecker.nl