Reischecker.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

België

Geografie
Op enkele uren rijden in zuidelijke richting bevindt ons buurland België zich. Het land telt circa 11 miljoen inwoners en kent 3 talen die er gesproken worden. In België vinden we niet alleen veel Europese instellingen maar kunnen we ook strandgebieden, de bruisende steden Brussel en Antwerpen en natuurlijk het bergachtig gebied van de Ardennen vinden. De Belg staat bekend als een gastvrije en erg vriendelijke gastheer, hierdoor wordt België steeds populairder als vakantiebestemming.

Geschiedenis
België is een land met een rijke geschiedenis. Door de jaren heen is het land bezet geweest door verschillende heersers zoals Duitsland en Frankrijk. We zien hier nog veel sporen van terug in cultuur en dialect maar ook in bouwkunst. In België hebben, vooral tijdens de tweede wereldoorlog, veel slagen plaatsgevonden. Hierdoor kunnen we veel historische plaatsen en gebouwen vinden die herinneren aan deze oorlog. Voor de liefhebbers mag een trip naar Waterloo (bekend van Napoleon) en de Ardennen (bekend van het Ardennen offensief tijdens de tweede wereldoorlog) daarom absoluut niet ontbreken tijdens een vakantie in België.

Toerisme
België is een land waar we in het westen de Noordzee kunnen vinden terwijl er in oosten genoten kan worden van de Ardennen. Hierdoor kunt u niet alleen cultuur snuiven in de grote steden als Brussel en Antwerpen maar ook rustig bijkomen aan het strand of juist actief bezig zijn in de Ardennen. In de Belgische Ardennen kunt u mountainbike tochten maken, wandelen of een kano huren om het water op te gaan. Aan het einde van de dag kunt u geheel tot rust komen in uw eigen chaletje midden in de natuur.

Reizen in en naar België

U bent vanaf Utrecht al in een kleine 2,5 tot 3 uur in België met de auto of trein. De verbindingen zijn zowel over de weg als met de trein zeer goed. Met een Nederlands rijbewijs kunt u ook autorijden in België of een auto huren. Let wel op aanvullende eisen die uw verzekeraar kan stellen.

Hoewel de kwaliteit van de wegen soms iets te wensen over kan laten zijn de verbindingen in België wel uitstekend. Via de Belgische autosnelweg kunt u zich snel verplaatsen tussen alle grote steden, binnen de steden zelf is er een goed netwerk van tram of buslijnen waarmee u zich door de stad kunt bewegen. Vergeet hierbij niet om een kaartje te kopen, de boete voor zwartrijden kan in sommige steden namelijk al snel enkele honderden euro’s bedragen.

Visum en reisdocumenten

U heeft geen visum nodig om België te bezoeken, omdat het een EU land betreft is er ook geen grenscontrole. Let er wel op dat het Nederlands rijbewijs geen geldig legitimatiebewijs is in België. U dient dus wel een paspoort of ID kaart mee te nemen om u te kunnen identificeren.

Betalen in België

U hoeft geen geld te wisselen of in vreemde valuta te betalen, in België wordt ook gewoon betaald in Euro’s. Er zijn veel banken te vinden waar u geld kunt opnemen met uw Nederlandse pinpas of creditcard.

Gezondheid en vaccinatie

Er zijn voor het verblijven in België geen speciale vaccinaties vereist. Let er wel op dat u zich door uw huisarts laat informeren als u echt de wildernis in wilt trekken.

Belgisch kraanwater is van vrijwel dezelfde kwaliteit als we in Nederland kennen. Desondanks wordt er in België veel bronwater gedronken dat gewonnen wordt in het nabij gelegen Ardennen gebied.

Klimaat

België ligt niet zo ver van Nederland en heeft voor het overgrote deel van het land dan ook hetzelfde weer als wij in Nederland gewend zijn. Als u richting de Belgische Ardennen gaat dient u wel rekening te houden met overwegend koudere temperaturen in de winter en droger weer in de zomers.

Taal

In België worden meerdere talen gesproken, afhankelijk van de regio wordt er Vlaams, Frans en in sommige gebieden zelfs Duits gesproken. Het noordelijk deel van België spreekt Vlaams, een dialect van het Nederlands en is door ons goed te verstaan. In het zuidelijker gelegen deel Wallonië spreekt men overwegend Frans, vaak verstaat men echter wel Nederlands. Tegen het oosten aan wordt er in sommige streken Duits gesproken maar ook hier zult u zich over het algemeen wel in het Nederlands verstaanbaar kunnen maken.

Belangrijke adressen

Ambassade van België in Nederland
Johan van Oldenbarneveltlaan 11
2582 NE Den Haag
Nederland
Telefoon: +31 70 312 34 56
Fax: +31 70 364 55 79
Noodgevallen: +31 622 238 222
E-mail: TheHague@diplobel.fed.be

Nederlandse ambassade in België
Kortenberglaan 4-10
1040 Brussel
België
Telefoon: (+32) 2 679 17 11

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaar
1 mei: Dag van de Arbeid
21 juli: Nationale feestdag van België
15 augustus: Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart
1 november: Allerheiligen
11 november: Wapenstilstand
25 december: Kerstmis

Paasmaandag, de dag na Pasen
Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart, veertig dagen na Pasen
Pinkstermaandag, de dag na Pinksteren

Bellen

Als u vanuit België naar Nederland wilt bellen dient u de Nederlandse landcode (+31) voor het nummer plaatsen. De eerste nul van het netnummer wordt dan niet gebruikt. Voor het bellen naar België gebruikt u de landcode +32 zonder de eerste nul van het telefoonnummer.

Alarmnummers
U kunt ook in België gebruik maken van het alarmnummer 112. Via de meldkamer wordt u dan in verbinding gebracht met de lokale politie, ambulance of brandweer. Het bellen naar 112 is geheel kosteloos.

Netstroom

In België wordt dezelfde stekker en stroomsterkte gebruikt als in Nederland. U hoeft dus geen speciale stekker of omvormer te gebruiken.

© 2007-2024 Reischecker.nl