Reischecker.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Azerbeidzjan

Geografie
Azerbeidzjan is op een afstand van 3600 kilometer van Amsterdam gelegen in het Aziatisch continent naast Turkije. Het land heeft een oppervlakte van circa 86.000 km2 en telt meer dan 9,5 miljoen inwoners. Naast het vasteland vallen ook tientallen kleine, vaak onbewoonde, eilanden in de Kaspische zee onder Azerbeidzjan.

Geschiedenis
Een van de meest belangrijke landen voor de doorvoer vanuit Azië naar Europa was langere tijd Azerbeidzjan. Het land heeft hierna langere tijd deel uitgemaakt van de Sovjet Unie en kent tot op de dag van vandaag nog veel herkenningspunten aan deze periode. Vanaf 1991 is het land onafhankelijke geworden waardor het ook toegankelijker werd.

Toerisme
Er zijn twee goede redenen om op vakantie te gaan naar Azerbeidzjan. Allereerst kent het land prachtige landschappen van bergen, valleien en vulkanen. Hiernaast zijn er in het land veel oude gebouwen en andere archeologische hoogtepunten te vinden van oudere beschavingen.

Reizen in en naar Azerbeidzjan

Via de luchthaven Schiphol duurt een vlucht naar Azerbeidzjan ongeveer 4 uur. Met de auto zal de reis ruim 2 dagen duren, het loont dus zeker om met het vliegtuig te reizen. Wekelijks vertrekken meerdere vluchten vanaf Amsterdam naar het land.

Door modernisering zul je in de grote steden goed gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Buiten de grote steden is het openbaar vervoer erg verouderd en vaak overvol. In de centra’s zijn er voldoende taxi’s te vinden. Een taxi biedt dus een goed alternatief voor het openbaar vervoer.

Visum en reisdocumenten

Om naar Azerbeidzjan te reizen wordt een visum vereist en bij aankomst in het land dient uw paspoort minimaal 3 maanden geldig te zijn. Vanaf 26 juni 2012 geldt voor reizigers met de Nederlandse nationiliteit dat u voor alle kinderen een reisdocument in bezit dient te hebben. Bijschrijving in een paspoort is vanaf die datum komen te vervallen en niet meer geldig.

Betalen in Azerbeidzjan

In Azerbeidzjan wordt betaald met de Manat (AZN), voor één euro krijgt u ongeveer 1,07 AZN. In de grote steden zult u voldoende pinautomaten kunnen vinden en vrij gemakkelijk met uw pinpas of creditcard kunnen betalen. In de rest van het land zal dit een stuk lastiger zijn. Zorg er daarom voor dat u altijd genoeg contant geld bij u draagt.

Gezondheid en vaccinatie

Voor reizigers zijn er geen verplichte inentingen bekend. Een DTP-vaccinatie en inenting tegen Hepatitis wordt echter wel aangeraden. Er bestaat een verhoogd risico op mazelen in Azerbeidzjan. Een BMR-vaccinatie wordt aangeraden voor iedereen die nooit eerder is ingeënt tegen de mazelen. Malaria komt in het land voor en kan door muggen overgedragen worden. Het is daarom belangrijk om lange (beschermende) kleding te dragen als u gaat slapen en u in te smeren met een insectenwerend zalf.

De kwaliteit van het drinkwater voldoet helaas niet aan de gezondheidsnormen. Het wordt afgeraden om kraanwater te gebruiken, zonder het water eerst goed te koken. U doet er dus goed aan om kraanwater eerst te koken alvorens u dit gebruikt. Het is ook mogelijk om flesjes water te kopen die vaak in de buurt te koop zijn.

Klimaat

Met een gematigd klimaat liggen de tempraturen vaak tussen de 15°C graden en 40°C. In het zuidoosten zult u vaak een tropisch en vochtig klimaat ervaren. Het klimaat van het centrale deel in Azerbeidzjan kenmerkt zich door dat het er droger is. Aan de kustgebieden zult u te maken krijgen met mildere tempraturen. Dit geldt ook voor de berggebieden die te vinden zijn in het land.

Taal

De officiële taal in Azerbeidzjan is het Azerbeidzjaans of Azeri. Deze taal die gesproken wordt behoord tot de Turkse talen. In de toeristische gebieden zullen de inwoners vaak wel een woordje Engels kunnen verstaan.

Belangrijke adressen

Ambassade van Azerbeidzjan in Nederland
Andries Bickerweg 6
2517 JP
Den Haag
Tel: +31 70 392 1939
Fax: +31 70 346 96 04
E-mail: info@azembassy.nl

Nederlandse ambassade in Azerbeidzjan
96 Nizami street
Baku, Azerbaijan
Tel: (+99412) 465 99 22
Fax: (+99412) 465 99 72
E-mail: bak@minbuza.nl

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag
20 januari: Day of the Martyrs (Day of Sorrow)
8 maart: Internationale Vrouwendag
22 maart: Novruz Bayram
9 mei: Celebration of War Veterans Day
28 mei: Republic Day
15 juni: Day of National Salvation
9 oktober: Army & Navy Day
18 oktober: Nationale Onafhankelijkheidsdag
17 november: Day of National revival
31 december: Day of Azeri Solidarity

Bellen

De internationale landcode van Azerbeidzjan is +994 of 0094, deze gebruikt u om vanuit Nederland naar Azerbeidzjan te kunnen bellen. Als u vanuit het land zelf naar Nederland wilt bellen kunt u gebruik maken van de landcode van Nederland, +31 of 0031. In beide gevallen plaatst u de internationale landcode voor het nationale nummer en laat u de eerste nul van het nationale nummer weg.

Alarmnummers
In tegenstelling tot de meeste landen kent Azerbeidzjan geen algemeen alarmnummer. U zult dus, afhankelijk van uw behoefte, gebruik moeten maken van een van de onderstaande nummers.

Brandweer:101
Politie: 102
Ambulance:103

Netstroom

Er wordt in Azerbeidzjan gebruik gemaakt van dezelfde stroomsterkte en stekkeraansluiting als we in Nederland kennen. Hierdoor kunt u al uw elektrische apparaten in gebruik nemen zonder dat u een reisstekker of omvormer nodig zult hebben.

© 2007-2019 Reischecker.nl