Reischecker.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Australië

Geografie
In het kleinste continent van de wereld, Oceanië, vinden we het land Australië. Hoewel dit land even groot is als de Verenigde Staten wordt er vaak gedacht dat het een klein landje is dat weinig te bieden heeft als vakantieland. Australië staat vooral bekend als land voor backpackers maar heeft ook een gevarieerde kustlijn waar we het grootste koraalrif ter wereld kunnen vinden. Het land biedt hiernaast ook een prachtig tropisch regenwoud, veel natuurgebieden en uiteraard ook drukke steden waar u kunt winkelen.

Geschiedenis
De moderne geschiedenis van Australië begon rond het einde van de 18e eeuw toen de Engelsen het land koloniseerden. Dit heeft gezorgd voor veel wrijving tussen de bezetters en de Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners. Door de jaren heen is Australië een immigratieland gebleven dat niet alleen voor Aziaten maar ook voor Europeanen en andere immigranten erg aantrekkelijk blijft. We zien in Australië dan ook tot op de dag van vandaag veel culturen bij elkaar leven. Dit geeft over het algemeen geen problemen en verloopt vreedzaam.

Toerisme
Door de enorme opkomst van toerisme in Australië is het land vanaf de jaren 70 steeds populairder geworden onder toeristen. Het land biedt een breed scala aan trekpleisters zoals natuurlijk de Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld waar duikers hun hart kunnen ophalen. Voor de liefhebbers van zonvakanties zijn er veel brede witte standen te vinden aan een helder blauwe zee. Verder landinwaarts vinden we veel natuurreservaten en de zogenaamde Outbacks. Dit is het gebied waar nog ongerepte natuur te vinden is en tevens het leefgebied van de oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals.

Reizen in en naar Australië

Een vliegreis naar Australië duurt al snel 24 uur. Hierbij dient u rekening te houden met een of meerdere tussenstops. Er zijn diverse mogelijkheden om naar Australië te vliegen, de meest gebruikte manier is via Azië en duurt gemiddeld 22 tot 24 uur.

Door de grootte van het land zijn er verschillende manieren van transport mogelijk, van binnenlandse vlucht tot openbaar vervoer. Voor grote afstanden wordt, vooral als u weinig tijd heeft, een binnenlandse vlucht aangeraden. Er zijn verschillende goedkope vluchten per dag beschikbaar hiervoor. Als u besluit met de auto te gaan moet u goed op de voorwaarden letten, in de meeste gevallen zult u namelijk alleen overdag mogen rijden en niet op ongeasfalteerde wegen mogen komen. Vooral buiten de grote steden komen veel tolwegen voor, laat u hierover informeren door de verhuurmaatschappij om hoge kosten achteraf te voorkomen.

Visum en reisdocumenten

Australië stelt een visum verplicht. Deze kunt u aanvragen bij de ambassade van Australië in Nederland waarvan u het adres op deze pagina kunt vinden. U mag als toerist niet langer dan 3 maanden in het land verblijven. De Australische overheid let erg streng op de voorwaarden van een visum, lees deze daarom goed door. Bij het verstrekken van onjuiste gegevens loopt u namelijk het risico om aan de Australische grens door de lokale douane geweigerd te worden en zult u het land niet mogen betreden.

Betalen in Australië

U betaalt in Australië in Australische Dollars. Voor een euro krijgt u ongeveer 1.45 tot 1.50 Australische ponden. Er zijn in het land veel pinautomaten te vinden waar u contant geld kunt opnemen met uw pinpas of creditcard. In de meeste winkels en restaurants kunt u echter ook gewoon pinnen of met uw creditcard betalen.
Klik hier om uw valuta om te rekenen

Gezondheid en vaccinatie

Voor reizen naar Australië zijn geen verplichte vaccinaties vereist als u vanuit Nederland komt. Let er wel op dat er aanvullende eisen gesteld kunnen worden als u een tussenstop maakt in Aziatische landen. Mogelijk zult u zich dan voor vertrek alsnog moeten inenten wegens besmettingsgevaar in deze landen.

Het kraanwater in Australië is ook voor mensen uit Nederland gewoon te drinken zonder gevaar of bijwerkingen. U wordt aangeraden altijd genoeg drinkwater mee te nemen als u op pad gaat in verband met de extreme hitte die kan heersen en de schaarste in sommige (afgelegen) gebieden.

Klimaat

Het klimaat van Australië is erg veelzijdig. Het verschilt per gebied welk klimaat van toepassing zal zijn. Houdt er rekening mee dat het weer, vooral naarmate u dichter bij de kust komt, soms snel kan omslaan. Het voordeel van Australië is dat u er zowel kunt zonnen als skiën doordat er grote klimaatverschillen kunnen zijn. Met een goedkope binnenlandse vlucht kunt u zo de ene dag aan het strand liggen terwijl u de volgende middag aan het skiën bent in natuursneeuw.

Let op, de Outback is erg populair onder toeristen. U wordt echter aangeraden om een gids en voldoende water mee te nemen. De zon kan namelijk erg fel zijn en u zult dieper in de Outback weinig tot geen winkels vinden. Neem daarom voldoende eten en drinken mee om te voorkomen dat u uitgeput of uitgedroogd raakt.

Taal

De officiële taal in Australië is Engels maar wel met een duidelijk apart dialect. Over het algemeen zult u met gemiddeld Engels al ver genoeg komen. De Australiër is erg vriendelijk en heeft over het algemeen veel geduld om u iets uit te leggen of u aan te horen.

Belangrijke adressen

Australische Ambassade
Carnegielaan 4
2517 KH Den Haag
Telefoon: +31 70 310 8200
Fax: +31 70 310 8250
Email: austemb_thehague@dfat.gov.au

Nederlandse ambassade in Sydney
Consulate General
Level 23, Westfield Tower 2
101 Grafton Street
corner of Grosvenor Street
Bondi Junction NSW 2022
Sydney
Telefoon: (+61) (0)2 9387 6644
Fax: (+61) (0)2 9387 3962
E-mail: syd@minbuza.nl

Feestdagen

1 januari: nieuwjaarsdag
27 januari: Australia Day
18 april: Goede Vrijdag
19 april: paaszaterdag
21 april: paasmaandag
25 april: Anzac Day
25 december: eerste kerstdag
26 december: tweede kerstdag

Bellen

Als u vanuit Australië naar Nederland wilt bellen zult u 0031 of +31 voor het nummer moeten plaatsen. De eerste 0 van het nummer dient u dan weg te laten. Bellen naar Egypte kunt u doen met de landcode +61, ook hier kunt u de 0 weglaten.

Alarmnummers
In heel Australië geldt een algemeen alarmnummer. Via het nummer 000 kunt u in noodgevallen contact opnemen met politie, ambulance of brandweer.

Netstroom

In Australië wordt dezelfde stroomsterkte gebruikt als we in Nederland gewend zijn. Doordat de stekkeraansluiting anders is zult u wel een reisstekker moeten hebben. In de meeste hotels zijn deze op verzoek verkrijgbaar.

Tijdzone

Australië kent verschillende tijdzones. De zomer- en wintertijd in Australië zijn tegenovergesteld aan die van Nederland. Gedurende de wintertijd is het er 7 tot 10 uur vroeger dan in Nederland en gedurende de zomertijd is het er 6 tot 8 uur vroeger dan in Nederland.
Klik hier voor de tijdzonekaart

© 2007-2019 Reischecker.nl