Reischecker.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Andorra

Geografie
Andorra wordt, door de geringe omvang van het land, ook wel de dwergstaat van Europa genoemd. Het land heeft een oppervlakte van slechts 468 km2 en telt circa 85.000 inwoners. Het land is geen lidstaat van de Europese Unie maar onderhoudt wel sterke banden met de aangrenzende landen Frankrijk en Spanje.

Geschiedenis
Gesticht door Karel de Grote om de Islamitische Moren tegen te kunnen houden is Andorra een van de laatste staten geweest die de onafhankelijkheid in dit tijdperk heeft weten te behouden. Gedurende de geschiedenis heeft Andorra een soortgelijke, onafhankelijke mentaliteit gekend waarbij er weinig tot geen contact met andere landen was. Door de opkomst van het toerisme is dit vanaf de jaren 30 van de vorige eeuw veranderd.

Toerisme
Dankzij het prettig klimaat en de gunstige ligging is Andorra een zeer populaire vakantiebestemming. Jaarlijks trekken veel, voornamelijk Europese, toeristen naar het land voor de ultieme zonvakantie. Andorra kent ook een berggebied waar u kunt fietsen of wandelen door het prachtig natuurgebied.

Reizen in en naar Andorra

Het vorstendom van Andorra is bereikbaar met het vliegtuig via de buurlanden Frankrijk en Spanje. Hierbij neemt u een busreis vanaf de luchthaven van de buurlanden naar Andorra. In totaal bedragen de vliegtijd en reistijd ongeveer vier uur.

Hoewel enige vorm van openbaar vervoer in het land aanwezig is wordt het aangeraden om voor vervoer gebruik te maken van de taxi. Dit is vaak niet alleen de snelste maar ook de meest veilige manier om te reizen. Het openbaar vervoer in het land rijdt zeer onregelmatig en is een broeinest voor criminaliteit.

Visum en reisdocumenten

Verder hoeft u geen papierwerk te regelen aangezien u geen visum nodig heeft tenzij u langer dan 90 dagen verblijft in Andorra. Als toerist zult u daarom kunnen volstaan met een geldig paspoort dat, na aankomst in het land, nog minimaal zes maanden geldig is.

Betalen in Andorra

Ondanks dat Andorra niet hoort bij de Europese Unie wordt er gebruik gemaakt van de euro. Een handig voordeel aangezien u geen geld hoeft te wisselen en met de belastingvrije winkels vele euro’s bespaart.

Gezondheid en vaccinatie

Voor het bezoeken van Andorra zijn geen vaccinaties nodig. De standaardvaccinaties tegen DTP, Gele Koorts en Hepatitis wordt uiteraard wel aangeraden. Over het algemeen zult u deze vaccinaties als inwoner van de EU echter al gehad hebben.

Doordat Andorra een erg kleine land is schort het aan de kwaliteit van het drinkwater. Mineraalwater is overal te koop in de winkels. Wanneer mineraalwater niet voorhanden is dan kookt u het water gedurende vijf minuten om zo het water van de bacteriën te ontdoen.

Klimaat

Het klimaat van Andorra wordt ook wel een hooggebergte klimaat genoemd. De hogere gebieden in Andorra hebben sneeuwtoppen in de zomer en winter. Verder komt de temperatuur niet boven de 20 graden wat een ideaal skiweer betekent.

Taal

In Andorra is de officiële taal Catalaans. Ook worden talen als Frans en Spaans redelijk verstaan door de bewoners van het land. Doordat het land maar liefst negen miljoen toeristen per jaar aantrekt is de kans groot dat u een landgenoot treft en samen het land kunnen verkennen.

Belangrijke adressen

Ambassade van Andorra in Nederland
Rue de la Montagne 10Boîte 1
1000 Brussel
Tel: + 32 2 513 28 06
Fax: + 32 2 513 07 41
E-mail: Ambassade@andorra.be

Nederlandse ambassade in Andorra
7-9, rue Eblé
75007 Parijs
Tel: +33 (0)1 40 62 33 00
Fax: +33 (0)1 40 62 34 56
E-mail: par@minbuza.nl

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag
6 januari: Epiphany
14 maart: Constitution Day
1 mei: Dag van de Arbeid
25 mei: Escaldes-Engordany
24 juni: St. John’s Day
15 augustus: Assumption Day
15 augustus: Encamp, La Massana
8 september: National Day & Our Lady of Meritxell
16 september: Ordino
1 november: All Saints` Day
4 november: St. Charles Day
8 december: Onbevlekte ontvangenis
25 december: Eerste Kerstdag

Bellen

Als u vanuit Nederland wilt bellen naar Andorra gebruikt u de internationale landcode 00376 of +376. Om vanuit Andorra naar Nederland te bellen is de landcode +31 of 0031 nodig. U plaatst een landcode altijd voor het nationale nummer. De eerste nul van het nationale nummer laat u hierbij weg.

Alarmnummers
Er wordt in Andorra gebruik gemaakt van verschillende alarmnummers. Afhankelijk van uw noodgeval kunt u onderstaande nummers gebruiken om direct in contact te komen met politie, brandweer of ambulance. Het algemene noodnummer 112 wordt naast deze nummers gebruikt.

Politie: 110
Brandweer: 116
Amulance: 118

Netstroom

U kunt in Andorra gebruik maken van dezelfde stekkeraansluiting en stroomsterkte als we in Nederland kennen. Hierdoor heeft u dus geen reisstekker of omvormer nodig en zullen uw elektrische apparaten gewoon kunnen werken in het land.

© 2007-2019 Reischecker.nl